Ce este inflația

De: Carmen Ulian / 26.01.2015, 21:03
Ce este inflația
Fundamental, inflația este o creștere a prețurilor și scăderea puterii de cumpărare a monedei naționale.

Familiile, afacerile și grupurile guvernamentale sunt toți cumpărători. Lucrurile pe care ei le cumpără se numesc bunuri sau servicii. În timpul inflației oamenii cheltuiesc banii mai repede decât sunt realizate bunurile sau serviciile. Este o perioadă când banii urmăresc puține bunuri. În timpul inflației, banii cumpără mai puține lucruri.

Deși lumea cunoaște cauzele inflației, nu prea este posibil să nu se întâmple. Uneori, cheltuielile autorităților sunt de vină pentru debutul inflației. Alteori de vină sunt afacerile sau sindicatele. Chiar fiecare familie poate fi de vină pentru inflație, sau războaiele.

În inflație, o creștere a prețurilor taie din ceea ce poți cumpăra cu 10 lei, de exemplu. Oamenii se îmbulzesc să cumpere înainte ca prețurile să crească din nou. Atunci, un afacerist crede că este o cerere mai mare pe piață a produselor lui. Ei bagă bani în noi produse, mașinării, fabrici, etc.

Acest lucru naște noi întrebări pentru lucrători. Oamenii obțin venituri mai mari și cheltuiesc mai mulți bani. Afaceriștii cred că produsele lor se vând bine și împrumută bani pentru dezvoltarea afacerii.

Oamenii care suferă în timpul inflației sunt cei care fac economii, cei care împrumută bani, pensionarii și cei care au un salariu fix.

Înainte ca autoritățile să controleze inflația se încearcă înțelegerea cauzei care a provocat-o.