Ce este lâna virgină?

De: Mia Nicolescu / 06.03.2015, 19:00
Ce este lâna virgină?
Stofa din lână moale este un material pentru haine preferat în toată lumea. Ține de cald, este confortabilă, își păstrează forma și absoarbe umiditatea fără să se simtă umedă pe corp.

Sursa acestui material fin este, în principal, haina cu aspect de păr de pe pielea mieilor și oilor domestice. Această haină, la fel ca și materialul ce rezultă din ea, poartă numele de lână.

Haina cu aspect de păr sau claie de pe alte animale este tot lână dar, de obicei, are un alt nume. Mohairul, de exemplu, vine de la caprele de Angora, iar cașmirul de pe capre de cașmic. Alpaca, lama și vigonia vin de la animale ce poartă aceleași nume.

Lâna este atât de valoroasă și folositoare încât este, adesea, reutilizată. Producătorii recuperează fibrele de lână din haine vechi, petice și resturi de producție. Acestea sunt curățate și reutilizate.

Pentru a proteja cumpărătorii, guvernele din unele țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii, au emis legi care cer ca produsele ce conțin lână să aibă etichete cu procentul de lână din material, nou sau refolosit și procentajul oricăror alte fibre în afară de lână.

Potrivit acestui document, „lână” înseamnă fibra rezultată din lâna naturală a animalelor, nu una recuperată. „Lâna reprocesată” a fost recuperată din materiale vechi, nefolosite din lână. „Lâna refolosită” a fost salvată din materiale de lână folosite. Iar „lâna virgină” nu a mai fost folosită înainte în niciun fel.