Ce este magma?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce este magma?
În centrul pământului sunt temperaturi extrem de ridicate. Căldura topește unele pietre care o înconjoară și le face lichide.

Pietrele lichide se găsesc în buzunare de subsol uriașe. Această piatră lichidă de sub pământ este magma.

Magma este mai ușoară decât pietrele reci care o înconjoară. Așa că este împinsă în sus de presiunea pietrelor solide. În multe cazuri, magma nu ajunge la suprafață, ci se răcește și se întărește sub pământ.

Durează mii de ani până când magma să se întărească și să redevină piatră. Uneori, pietrele reci și tari de deasupra magmei nu pot face față presiunii magmei de sub ele și se crapă. Magma iese la suprafață prin acele crăpături.

De obicei, magma rămâne suficient de fierbinte ca să își păstreze forma lichidă până când ajunge la suprafața pământului. Apoi, curge printre crăpăturile pietreloc și se împrăștie. Magma care ajunge la suprafață se numește lavă.

Magma începe să se răcească, atunci când este împinsă la suprafață. Pe măsură ce ea se ridică, anumite minerale din structura ei se dezvoltă în cristale mai rapid decât altele. Cristalele plutesc în magmă.

Cele de dimensiuni mari sunt „înghețate” și transformate în roci de lavă ușor granulate. Întreaga rocă este compusă din acele cristale de dimensiuni mari, atașate unei pietre de consistență puțin granulată, cum este bazaltul.

O astfel de rocă se numește porfir. După ce este șlefuită, capătă un aspect atrăgător. De obicei, porfirul este folosit în construcții.