Ce este miracolul?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce este miracolul?
Atunci când ne referim la „miracole", intrăm într-o zonă de credință religioasă. De exemplu, putem să spunem că un miracol este un eveniment supranatural.

Dar ce înseamnă un miracol? Trebuie să definim acest termen în continuare, spunând că miracol este evenimentul care pare să depășească legile cunoscute ale naturii – ca rezultat direct al intervenției divine sau ca efect al unor legi pe care noi, oamenii, nu le putem înțelege.

Însă, din moment ce toate legile lui Dumnezeu sunt naturale, nimic nu se întâmplă accidental sau fără voința sau permisiunea divină.

Din punct de vedere religios, miracolul este un eveniment care ne arată puterea, prezența sau scopul lui Dumnezeu. Vechiul și Noul Testament relatează multe astfel de miracole. De-a lungul istoriei, au fost relatate miracole în toate părțile lumii.

Dar s-au întâmplat aceste miracole cu adevărat? A avut loc vreun fenomen supranatural? Instituțiile religioase spun că, pentru a înțelege poveștile despre miracole, așa cum au fost ele percepute de cei caer au crezut în ele, trebuie întâi să uităm să privim lucrurile din punct de vedere științific.

Cu alte cuvinte, în timp ce un savant poate spune că „miracolele nu s-au întâmplat” – și să aibă dreptate, din punctul său de vedere – această declarație nu are nicio legătură cu sensul religios al faptelor.

Din punct de vedere spiritual, miracolele nu sunt dovedite doar din punct de vedere factual, ci și pentru că ele au un anumit înțeles pentru cei cărora li s-au întâmplat. Să credem că anumite „miracole” s-au întâmplat devine un act de credință.