Ce este mucegaiul?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce este mucegaiul?
Uneori, natura pare că se luptă constant cu omul, îngreunându-i chiar și supraviețuirea. Ca și cum am trăi într-o lume a insectelor și a plantelor, care încearcă să acapareze lumea oamenilor.

De exemplu, dacă doar stăm, fără să facem nimic, tot felul de ființe ne „atacă” pe proprietatea noastră. Iar unul dintre acești inamici, care studiază și așteaptă să îi dăm o ocazie să lucreze, este mucegaiul.

Lăsați câteva obiecte de piele într-un loc sau mâncare gătită ori fructe, în loc să le depozitați în locuri răcoroase și uscate și gata! Apare mucegaiul.

Probabil că ai observat cel mai des acest proces, atunci când este vorba de pâine. Dacă e lăsată într-un loc umed și cald pentru câteva zile, aceasta e acoperită de un strat alb de pori ce par pudrați.

Privită la microscop, această pânză e acoperită de astfel de o mulțime de fibre incolore și lungi, însoțite de două tipuri de crengi. Unul dintre ele este acoperit de mici mingiuțe negre ce conțin spori. Celălalt tip de crengi, care sunt mai scurte și penetrează primul strat al pâinii, servesc ca rădăcini și absorb hrana. Acela este mucegaiul.

Mucegaiul crește într-un mediu umed, cu aer cald, mai ales acolo unde mâncarea este îmbelșugată. De obicei, acesta se hrănește cu resturi animale și legume moarte, în timp ce un alt tip de mucegai are forma unor paraziți ce se hrănesc cu celule vii. De obicei, aceste specii sunt confundate.

Mucegaiul de celule vii este divizat în grupuri. Cel pudrat crește pe frunze, flori, ramuri și fructele plantelor și ale copacilor. Specia pufoasă crește în interiorul plantelor și provoacă daune grave cartofilor și strugurilor. Mai mult, sunt greu de eradicat.

Fungicidele sunt foarte importante pentru om din două motive opuse: au multe avantaje și defecte. Fungicidele ajută omul făcând ca gunoiul să nu se acumuleze infinit. Rezultatul se întoarce în sol sub formă de săruri minerale, care ajută plantele. Alte tipuri de fungicide chiar ajută la producerea de medicamente.

Ce sunt fungicidele? Sunt plante simple, dependente de altele. Sunt numite ca „simple”, deoarece nu conțin rădăcini, cozi sau frunze, așa cum dețin plantele complexe. Sunt cunoscute și ca „dependente”, pentru că nu pot produce clorofilă și, deci, nu își pot asigura zaharuri din apă și dioxid de carbon. Astfel, ele depind de plantele verzi pentru hrană.

Există mai multe tipuri de fungicide și acestea diferă considerabil, ca structură. Unele sunt formate dintr-o singură celulă, așa cum sunt bacteriile și drojdia. Mărimea medie a unei bacterii este de 0.005 milimetri.

Mucegaiul vâscos este un alt tip de fungicid. Acesta diferă de alte plante prin protoplasma goală pe interior și arată ca o bucată de jeleu, pe bușteni sau alte suprafețe hidratate.

Toate celelalte fungicide, mai puțin bacteriile, drojdia și mucegaiul vâscos au fibre incolore, adică „miceliu”. Miceliul elimină crengile care cresc pe materialul unde se află mucegaiul și absorb mâncarea din ele. Fungicidele au nevoie de apă pentru digerarea hranei și creștere.

Familia de fungicide cunoscute ca „mucegai” diferă de la cele care trăiesc pe pâinea veche până la organismele ce atacă fabricile părăsite. Anumite tipuri de mucegai dau arome specifice brânzei, în timp ce altele sunt folosite în prepararea medicamentelor.

Știai că ciupercile comestibile și cele otrăvitoare sunt ambele fungicide? Miceliul înseamnă o mare parte din fungus. Ciuperca în sine este doar o parte producătoare de spori a acestuia și este aproape completă, chiar de dinainte să iasă din pământ.