Ce este o buruiană?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce este o buruiană?
Atunci când ne referim la o plantă cu numele de „buruiană", nu folosim o clasificare științifică. Aceasta e doar o metodă a oamenilor de a da nume anumitor plante. Ierburile sunt, de obicei, definite ca plante care cresc acolo unde nu sunt dorite.

O păpădie în mijlocul unui gazon este o buruiană, în timp ce păpădiile cultivate ca verdețuri proaspete nu sunt buruieni. Trifoiul crescut într-o pășune nu este o buruiană, în timp ce trifoiul dintr-un câmp de flori devine una.

Uneori, buruiana unui om este floarea sălbatică a altuia. Orășenii adună margarete, piciorul cocoșului, splinuță și susan cu ochi negri. Însă, fermierul care vede aceste flori pe câmpul său le numește „buruieni!” și scapă de ele.

Buruienile sunt, în acest caz, plante crescute nelalocul lor. Ele au abilitatea de a crește rapid și viguros. Într-un fel sau altul, buruienile au o capacitate mai mare de supraviețuire decât multe plante cultivate.

Unele buruieni sunt înalte. Salata verde sălbatică poate ajunge și la doi metri, iar ambrozia masivă se ridică la 4 metri deasupra pământului.

Unele buruieni de dimensiuni mici, cum ar fi studenița, covorul de buruieni sau tulichina târâtoare, cresc pe pământ. Ele sunt cele mai scunde plante cu flori.

Multe buruieni cresc sub pământ. Morcovul sălbatic și păpădia, de exemplu, au rădăcini pivotante groase. Ele ajută planta să se hrănească cu apă, atunci când clima este uscată.

Unele buruieni au rădăcini târâtoare, care cresc în lateral, chiar la suprafață și dau naștere unor noi colonii de plante.

În timp, au apărut erbicide chimice, sub formă de spray-uri, care controlează creșterea buruienilor.