Ce este o calorie?

De: Mia Nicolescu / 25.03.2015, 20:00
Ce este o calorie?
Pentru a înțelege ce este o calorie și rolul ei în corp, trebuie să începem cu nutriția.

În zilele de azi, se pare că toată lumea este atentă la calorii. Există restaurante care au printate pe meniuri, la fiecare tip de mâncare, valoarea caloriilor. Pentru a înțelege ce este o calorie și rolul ei în corp, trebuie să începem cu nutriția.

Astăzi, oamenii de știință nu ne pot explica exact cum o celulă transformă mâncarea în energie. Noi doar știm că se întâmplă. Și, de asemenea, nu putem explica de ce celulele din corp au nevoie de un anumit tip de mâncare pentru a funcționa corect. Știm că mâncarea este descompusă în organism în combinație cu aerul. Putem spune că este „arsă” precum combustibilul. Un gram de calori este egal cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă aflată la presiune atmosferică normală.  Kilocaloria, numită și calorie mare, este egală cu 1000 calorii. În măsurarea valorilor energetice a produselor alimentare, de obicei se folosesc kilocaloriile.

Fiecare tip de mâncare pe măsură ce se adună în stomac furnizează un anumit număr de calorii. De exemplu, un gram de proteine furnizează 4 calorii, dar un gram de grăsime furnizează 9 calorii.

Organismului nu-i pasă ce „combustibil” este folosit pentru energie, atâta timp cât își trage suficientă energie pentru a se menține în viață.

Numărul de calorii de care are nevoie un corp depinde de activitatea organismului. De exemplu, un om care cântărește 68 de kilograme are nevoie de 1.680 de calorii pe zi dacă el este într-o stare de repaus total. Dacă el face moderat muncă de birou, caloriile sar la 3.360 pe zi. Și dacă corpul lui lucrează din greu, ar avea nevoie de circa 6.720 de calorii pentru a menține organismul în stare de funcționare.

Copiii au nevoie de mai multe calorii decât adulții, pentru că oamenii mai în vârstă nu ard atât de repede „combustibilul”. Un fapt interesant este că folosim mai multe calorii iarnă decât vară. „Combustibilii” normali ai organismului sunt carbohidrații, amidonul și zahărul. Să presupunem însă că corpul nostru are prea mult combustibil decât are nevoie. Corpul folosește ceea ce are nevoie și stochează ce a mai rămas pentru o utilizare viitoare. Corpul poate stoca aproape o treime din totalul de care are nevoie într-o zi. Restul devine grăsime! Și d-asta lumea are grijă de caloriile lor.