Ce este o ladă frigorifică? Utilizare și aplicare

Apropo.ro / 16.07.2021, 15:58
Ce este o ladă frigorifică? Utilizare și aplicare

Mai mult decât un spațiu perfect pentru refrigerarea adecvată a produselor care au nevoie, o ladă frigorifică este aliatul care îți va completa bucătăria personală sau afacerea dedicată zonei gastronomice sau în mod specific cărnii.

Pentru a te simți întotdeauna sigur că ai tot ce ai nevoie în ceea ce privește răcirea, trebuie să te asiguri că echipamentul tău este de cea mai înaltă calitate, că oferă performanțe bune și o experiență unică și plăcută în orice moment.

O ladă frigorifică este un echipament de refrigerare care este folosit pentru a depozita alimente și pentru a preveni descompunerea sau modificarea acestora. Acest echipament nu este utilizat doar acasă, ci se găsește în cea mai mare parte din business-urile din Horeca, ce conservă alimente. O ladă frigorifică trebuie astfel să satisfacă nevoile de bază de confort, calitate și durabilitate. S-ar putea să crezi că, având un frigider, nu ai nevoie de lăzi frigoridice, dar fiecare prezintă diferențe în ceea ce privește funcțiile lor.

Știi ce este o ladă frigorifică?

O ladă frigorifică (numită și congelator orizontal) este folosită pentru a îngheța alimentele și are o configurație orizontală în loc de una verticală. În plus, astfel de lăzi frigorifice oferă mai mult spațiu de stocare, autonomie pe termen lung și economii de energie.

O ladă frigorifică îți permite să obții o calitate de congelare mai bună, menținând gustul meselor și proprietățile mâncării, în timp ce pot fi găsite în mai multe dimensiuni și culori.

Lăzi frigorifice sau frigider. Care este diferența?

Diferența de bază între lăzi frigorifice și un frigider este temperatura pe care o pot atinge.

Un frigider este folosit pentru a menține alimentele la o temperatură peste zero grade fără a le congela efectiv.

Un congelator se poate răci până la temperaturi mult sub zero grade (până la -50 grade, chiar), astfel încât să poți păstra alimentele mult timp.

Dacă vrei să ai alimente proaspete de consumat în aceeași zi sau în următoarele câteva zile, ar trebui să le păstrezi la frigider și nu va fi necesar să le dezgheți pentru a le putea consuma. Cu toate acestea, le vei putea păstra proaspete pentru o perioadă scurtă de timp.

Lada frigorifică este folosită pentru depozitarea alimentelor pentru perioade mai lungi de timp; săptămâni și luni. Alimentele depozitate în lăzi frigorifice ar trebui lăsate afară pentru o lungă perioadă de timp pentru a le decongela înainte de a fi fierte și consumate.

Părțile unei lăzi frigorifice

O ladă frigorifică este formată din următoarele elemente principale:

Compartiment

Compartimentul este locul în care alimentele sunt depozitate pentru a fi congelate. Compartimentul unei lăzi frigorifice este de obicei din oțel inoxidabil și construcția sa permite izolarea termică care împiedică pătrunderea căldurii în interior.

Agent frigorific

Este lichidul care circulă prin circuitul de răcire și este transformat în gaz și lichid prin trecerea prin procesele de evaporare și respectiv de condensare. Freonul și amoniacul sunt adesea folosite ca agent de răcire.

Evaporator

Evaporatorul este partea responsabilă de extragerea căldurii din interiorul compartimentului. Gazul frigorific ajunge la evaporator sub formă lichidă în cantități controlate de supapa de expansiune. Odată ce lichidul absoarbe căldura din evaporator, acesta se transformă în gaz. Agentul frigorific părăsește evaporatorul sub formă de gaz pentru a fi comprimat de compresor.

Compresor

Este un motor care este responsabil pentru creșterea presiunii agentului frigorific sub formă de gaz.  Gazul se află în evaporator înainte de a fi extras de compresor. Odată comprimat, gazul este trimis la bobina condensatorului.

Bobină condensatoare

Bobina condensatorului este un set de tuburi capilare înfășurate care sunt în contact cu mediul și permit degajarea căldurii gazului frigorific în afara congelatorului. Agentul frigorific ajunge sub formă de gaz fierbinte sub presiune ridicată și iese din bobina de răcire sub presiune ridicată. În aceste condiții gazul devine lichid.

Termostat

Termostatul este responsabil de reglarea temperaturii interne a unei lăzi frigorifice. Este responsabil pentru detectarea temperaturii actuale a congelatorului și compararea acesteia cu temperatura setată de utilizator.

Dacă temperatura crește peste valoarea setată sau scade prea scăzut, termostatul permite circulației mai multor gaze frigorifice sau, respectiv, limitează circulația acestora, pentru a menține temperatura în intervalul stabilit.