Ce este o satiră?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce este o satiră?
Atunci când anumite obiceiuri din societate, cum ar fi stilul de viață și comportamentul oamenilor, glumele și ideile lor, sunt criticate într-o formă literară, aceea este o satiră. Ea poate fi o poezie, o carte, o piesă de teatru, un film sau o glumă.

De exemplu, umoristul american Ambrose Biercce a scris multe rânduri în care ia în derâdere diverse subiecte. De exemplu, „Pasărea din mână valorează cât îți oferă” sau „Gândește-te de două ori înainte să vorbești cu un prieten în nevoi”.

Aesop a scris multe fabule străvechi celebre, iar James Thurber a lansat „Fabule ale vremurilor noastre”. Ambele lucrări atribuiau păsărilor, vulpilor și altor animale obiceiuri îndoielnice sau vicii ale oamenilor.

Acest gen de ironie, care ridiculizează viciile și ștrengăriile oamenilor, se numește satiră. Satiriștii sunt mult mai cinici și neîncrezători în oameni decât alte genuri de scriitori.

Poate că cele mai cunoscute satire din literatură sunt „Candid sau Optimismul” lui Voltaire și „Călătoriile lui Gulliver”, scrisă de Jonathan Swift.

Prima râde de ideea că „totul este pentru binele celei mai bune lumi dintre toate lumile posibile”. Cea de-a doua satiră atacă viciile oamenilor, în general. Satira este ascunsă în aventurile lui Gulliver și alte incidente amuzante.

O altă satiră cunoscută este „Don Quijote de la Mancha”, scrisă de Miguel de Cervantes. Don Quijote este un cavaler idealist. El, împreună cu însoțitorul său, Sancho Panza, încearcă să îndrepte erorile din lume. Însă, ei „se luptă cu morile de vânt”, adică duc bătălii fără rost.

În secolul 17, mai ales, mulți dramaturgi au scris piese de teatru sub formă de satire. Molière este unul dintre cei mai cunoscuți, din acea perioadă.