Ce este „pielea de căprioară”?

De: Dragos Tanase / 26.01.2015, 21:02
Ce este
Este posibil ca unele magazine să conțină semne de vânzare pentru anumite tipuri de haine numite „piele de căprioară". Oamenii le cumpără mulțumită materialului moale și pentru că nu zgârie suprafețele de curățare. Astfel, aceasta este folosită și la curățarea automobilelor și a mobilei.

Hainele din piele de căprioară sunt făcute din piele de capră neagră, transformate în piele moale. De fapt, animalul este greu de găsit, astfel că majoritatea „pielei de căprioară” din Statele Unite este, de fapt, un strat fin de piele de oaie.

În urmă cu mult timp, caprele negre locuiau pe câmpurile europene. De-a lungul vremii, ele au fost vânate pentru pielea lor moale și carnea delicată și aromată și s-au retras în munți. Acum, sunt văzute, cel mai des, în Alpi și Pirinei și circulă pe diametrul stratului de zăpadă, în timpul verii.

La fel ca și capra din Munții Stâncoși, caprele negre sunt antilope din familia caprelor. Este unul dintre cele mai timide animale cunoscute, care și-a dezvoltat vederea și mirosul, astfel încât să fie protejate de pericol.

Atunci când o capră neagră își dorește să evadeze din stânci și dealuri, este la fel de agilă precum o antilopă și mai precaută decât o capră de munte.

Unii oameni au observat capre negre ale căror cirezi au paznici ce le protejează. Atunci când o capră neagră este speriată, scoate un fluierat ascuțit, care ajunge la fiecare membru al cirezii. Ei fug, sărind din canioane până în prăpăstii, acolo unde oamenii nu pot ajunge.

Caprele negre sunt de mărimea unei capre domestice și, de obicei, au greutatea de circa 30 de kilograme. Sunt gri sau maro, iar culoarea lor se schimbă în funcție de sezon, însă urmând un drum specific. Spre deosebire de alte animale, ele au aspectul deschis la culoare vara și aproape negru, pe timpul iernii.

Ocazional, sunt văzute și capre albinoase. Aceasta este o superstiție printre locuitorii zonelor de lângă Alpi – oricine ucide o capră albinoasă va fi ucis, la rândul său, de gnomi și zâne, în maximum un an.

Cirezile mici sunt întotdeauna conduse de o femelă bătrână și, pe timpul verii, sunt formate din femele tinere, în timp ce masculii trăiesc la altitudini mai mari din zonele muntoase. Coarnele caprelor negre sunt negre și moi, cu vârfuri întoarse în interior și exterior.