Ce este pielea vestimentară?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Ce este pielea vestimentară?
Pielea vestimentară este piele de origine animală, care a fost tăbăcită sau tratată.

În engleză, pielea care provine de la animale mari, precum vacile sau caii, se numește „hide”, în timp ce „skin” este pielea animalelor mici, precum caprele și porcii.

Pielea bovinelor este cea mai importantă sursă de materiale din piele vestimentară. Pielea de vițel este mai fină, granulată și ușoară în greutate decât cea a bovinelor. Pielea de vițel este folosită pentru cele mai scumpe genți și perechi de pantofi. Pielea de capră, tânără sau matură, e cunoscută sub numele de „piele de ied”. Majoritatea produselor din piele întoarsă se fac din „piele de ied”, șlefuită pe partea de interior.

Pielea care provine de la cai se folosește la pantofi, geci și echipament sportiv. Pielea de porc provine din porci puși la îngrășat. Cangurii oferă cea mai rezistentă piele vestimentară. Aceasta este folosită pentru materiale folosite la trenuri și pantofi de baseball. Pielea de aligator se folosește la pantofi, genți de mână, portofele și geamantane. Pantofii, gențile și geamantanele se fac chiar și din piele de șarpe sau șopârle.

Tratarea pielii animalelor mari cu tanin o transformă în piele vestimentară moale și flexibilă. Taninul, extras din coaja de copac, provoacă o reacție chimică în interiorul materialului. Diferite tipuri de piele vestimentară pot fi produse prin mici schimbări ce rezultă din procese chimice.

Înainte ca pielea animalelor mari să fie tratată cu tanin, aceasta trebuie conservată sau „vindecată”. Acest proces se face în fabrică, unde pielea este amestecată cu sare, pentru a-i preveni putrezirea. După ce pielea a fost tratată cu tanin, sunt aplicate mai multe tipuri de ceară, rășină, lac sau alte chimicale, pentru a-i adăuga strălucire. Pentru a-i adăuga culoare, se aplică vopseluri.

Atunci când se aplică email de tip Japonia sau plastice, pielea capătă o suprafață strălucitoare. Pielea întoarsă este produsă atunci când partea interioară a pielii este șlefuită sau tratată cu nisip.