Ce este recesiunea?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Ce este recesiunea?
Putem spune că, atunci când mediul afacerilor se află într-un declin foarte grav, avem parte de o criză economică.

Atunci când declinul nu este atât de grav, este vorba de o recesiune. Recesiunea este un fel de criză economică de dimensiuni mici.

Ce este criza economică? Este o perioadă din istoria unei țări când piața afacerilor are un traseu negativ. Criza afectează toate categoriile de oameni, de la bancheri, până la muncitori și magazioneri. Muncitorii își pierd slujbele din fabrici. Vânzările la produse scad, ca rezultat al acestui fapt. Magazinele comandă mai puține produse, împrumută mai puțini bani. Astfel, și băncile sunt afectate. Întregul sistem economic are de suferit. Aceasta este criza economică. Dacă totul se întâmplă la un nivel mai scăzut, atunci este vorba de recesiune.

În ultimii 150 de ani, oamenii au înțeles că activitățile din mediul de afaceri trece prin perioade de profit și de pierderi. Aceste oscilații se numesc cicluri de afaceri. Pentru un timp, totul merge bine. Afacerile înfloresc, oamenii sunt mulțumiți. Apoi, din când în când, ceva greșit se întâmplă și afacerile intră în declin. După un timp, mediul afacerilor își revine, iar ciclul reîncepe.

Nimeni nu este sigur în privința cauzelor care duc la recesiuni sau crize economice. Nu există o explicație unică, acceptată de toți economiștii. Și, în timp ce guvernele și afaceriștii fac anumiți pași pentru a încheia recesiunile și crizele economice, încă nu există o metodă sigură în acest sens.