Ce este sistemul digestiv

De: Mia Nicolescu / 17.03.2015, 20:00
Ce este sistemul digestiv
În stomac au loc majoritatea proceselor de digestie. Aici, sucuri provenite din peretele stomacului sunt amestecate cu alimentele.

În stomac au loc majoritatea proceselor de digestie. Aici, sucuri provenite din peretele stomacului sunt amestecate cu alimentele. Acidul clorhidric este unul dintre aceste sucuri. Pepsina este o altă secreție care ajută la descompunerea proteinelor în forme simple pentru a ajută digestia. Amidonurile continuă să descompună materialele din stomac până devin acide. Apoi digestia amidonului aproape se oprește. Mâncarea rămâne în stomac până devine lichidă. Atunci când mâncarea devine lichidă acest proces se numește „chim”. Chimul iese din stomac în intestinul subțire printr-o supapă situată la capătul de jos al stomacului, numită „pilor”.

Intestinul subțire este un tub de aproape 6.5 – 7.5 metri lungime, care se află în colaci. În primul segment al intestinului subțire, numit „duoden” digestia continuă. Sucuri provenite din pancreas și ficat ajută la descompunerea mâncării. Descompunerea proteinelor este finisata aici, grăsimile sunt împărțite în părți fine, și digestia amidonului se termină aici. Digerarea mâncării este absorbită de sânge și limfă.

În intestinul gros, apa este absorbită și conținutul ei devine mai solid, astfel încât să poată părăsi corpul ca deșeuri.