Ce este stratul de ozon?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Ce este stratul de ozon?
Omul a devenit, în timp, din ce în ce mai conștient de faptul că activitățile sale zilnice au un efect asupra climei - apa și mâncarea pe care le consumă, aerul pe care îl respiră și tot așa.

Deja există o neliniște legată de lucrurile pe care le eliminăm în aer și care pot avea un efect dăunător asupra „stratului de ozon”.

Dar ce este stratul de ozon și de ce este acesta important? Pământul e înconjurat de o pătură groasă de aer, numită atmosferă. Atmosfera pământului este unul dintre principalii factori care fac din planeta noastră una vie. Este aerul pe care îl respirăm. Ne apără de anumite raze solare periculoase. Protejează pământul de temperaturi extreme, joase sau ridicate. Și ne ajută în multe alte feluri.

Atmosfera noastră e împărțită în mai multe straturi cu caracteristici diferite. Stratul de dedesubt are o înălțime de circa 16 kilometri și este cunoscut sub numele de troposferă. Majoritatea schimbărilor de vreme au loc în troposferă. Cel de-al doilea strat de aer se întinde între 16 și 48 kilometri și se numește stratosferă.

Undeva între înălțimile de 19 și 35 de kilometri, în mijlocul atmosferei, se află stratul de ozon. Ozonul este o formă de oxigen. Aici nu mai există vânt, iar aerul este cald, mulțumiză ozonului.

Acest gaz absoarbe majoritatea razelor ultraviolete transmise de soare. Astfel se crează banda de aer cald. Însă, cel mai important este că ozonul împiedică razele ultraviolete să ajungă la nivelul pământului. Unele dintre aceste rate ne sunt benefice, însă o mare parte din ele ne-ar frige de vii. De aceea este important să nu lăsăm, intenționat, nimic să afecteze stratul de ozon.

Tags: