Ce este tapioca?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce este tapioca?
Îți place budinca de tapioca? Privind-o, nu ai crede niciodată care este originea acestui fel de mâncare și nici procesele prin care aceasta a trecut înainte să devină budinca din farfuria ta!

Tapioca este creată din rădăcinile unui arbust înalt, care crește în țările calde. Acesta poartă numele de „manioc” sau „cassava” în engleză, dar este cunoscut și sub denumirilede „yuca” sau „mandioca”.

Rădăcinile plantei de manioc conțin o treime amidon și două treimi apă, iar până la a fi pregătită pentru gătit are nevoie de mult timp. Întâi, acestea sunt tăiate și decojite.

Rădăcinile vor fi, apoi, puse în apă și lăsate să se înmoaie, pentru trei sau patru zile. Sau pot fi râcâite fără o înmuiere prealabilă. Pasta rezultată va fi gătită și mâncată sau poate fi uscată și transformată în făină.

Pentru a face tapioca, rădăcina curățată este amestecată cu apă curată, apoi lăsată să se usuce în nisip. Boabele ce conțin amidon vor rămâne la fund, iar murdăria este curățată. Amidonul este adunat și curățat, din nou, iar procesul se repetă chiar și de patru – cinci ori.

Atunci când amidonul este curat, acesta e împrăștiat pe o farfurie de metal, deasupra unui foc mic și gătit. Totul este amestecat încontinuu, cât timp se află deasupra focului. Pe măsură ce boabele se pregătesc, acestea se lipesc și formează mici bile imperfecte.

În momentul în care totul este gata, rezultatul devine „tapioca”. Astfel, drumul de la rădăcini până la tapioca, în varianta sa comestibilă, este unul lung! Majoritatea tapiocăi din Europa și Statele Unite ale Americii provine din Java, Brazilia și Madagascar.

Boabele de tapioca rămase devin ceea ce în Statele Unite ale Americii poartă denumirea de „făină de tapioca”. Aceasta se folosește ca finisaj la hainele de bumbac, pentru a face adezivi fini, pe timbrele poștale și nu numai.