Ce este un acid?

De: Dragos Tanase / 02.04.2015, 20:00
Ce este un acid?
Din când în când, citim în ziare despre victime ale unor teribile arsuri cu acid. De fapt, privim acizii ca pe lichide periculoase, ce pot găuri hainele și arde pielea.

Acesta este doar un mic număr de acizi. Există o multitudine de acizi în hrană, iar aceștia sunt necesari sănătății. Alți acizi sunt folosiți la prepararea medicamentelor, vopselurilor de pictat, cosmeticelor și altor produse industriale.

Există multe tipuri de acizi, însă ei sunt divizați în acizi anorganici și organici. Mai jos este o descriere scurtă a celor mai importanți acizi din fiecare clasă:

– Acidul sulfuric este un important acid industrial. Poate cauza daune severe ochilor și răni grave pielii.

– Acidul clorhidric este, de asemenea, o substanță puternică. El poate fi făcut din acid sulfuric și sare de masă. Este folosit la crearea altor chimicale și ajută la curățarea metalelor. Corpul uman produce o infimă cantitate de acid clorhidric, ce ajută la digestie.

– Acidul nitric este puternic și poate răni pielea și ochii.

– Acidul boric, pe de altă parte, este o substanță slabă. Este produs natural în Italia, folosit la fabricarea ceramicii, a cimentului, pigmenților și cosmeticelor. Uneori, este utilizat ca agent antibacterian, însă nu este întotdeauna eficient.

– Acidul carbonic provine din gaz de dioxid de carbon și o mică parte din el se regăsește în sucurile pe care le bem. Acidul de arsenic este un ingredient al produselor pentru eliminarea insectelor.

– Acizii organici nu sunt la fel de puternici precum cei anorganici. Acidul acetic, de exemplu, se găsește în oțet și se poate produce din sucul de mere fermentat. Atunci când zahărul fermentează în lapte, se fomează acid lactic și acresc laptele, dar este folosit și în fabricarea brânzei.

– Aminoacizii sunt necesari pentru a păstra sănătatea corporală și provin din proteinele din hrană. Portocalele, lămâile și grapefruitul conțin acid ascorbic. Acesta este denumirea chimică a vitaminei C. Ficatul, carnea de pasăre și cea de vită conțin acid nicotinic, care previne bolile de piele.

Povestea acizilor este una lungă și complicată. Unii sunt periculoși pentru oameni, în timp ce alții sunt folositori în industrie. Unii acizi sunt necesari vieții umane și sunt furnizați de multe mâncăruri, alții sunt secretați de corpul uman, pentru a-l ajuta să funcționeze.