Ce este un leming?

Apropo.ro / 06.04.2015, 20:00
Ce este un leming?
Puțini știu ce este acela un leming, dar mamiferele din nordul Europei îi fascinează pe cei care află detalii despre comportamentul simpaticelor rozătoare.

Un leming este fascinant nu pentru ce este în sine ci pentru ceea ce face. Un leming este un rozător de dimensiuni mici, asemănător cu un hârciog sau cu un șoarece, și care trăiește în regiunile reci. Are în jur de 12 centimetri lungime și trăiește în diferite zone din Norvegia, Suedia și Laponia. Un leming se hrănește cu rădăcini de copaci, tulpini și cu mușchi de pădure. Se înmulțesc prin ouă, care sunt clocite de cel puțin două ori pe an, și de fiecare dată sunt aduși la viață între trei și cinci pui.

Lemingii sunt considerați mamifere bizare și fascinante pentru că, o dată la trei sau patru ani, împânzesc toate drumurile din zonele în care trăiesc. Iar destinația este una singură, litoralul, indiferent de direcția pe care lemingii se deplasează. Lemingii înaintează încet, dar sigur, indiferent de obstacolele întâlnite în cale. Ei se deplasează mai ales pe timpul nopții, ziua preferând să se odihnească sau să se hrănească. Armata de creaturi traversează canale și chiar înoată prin lacuri ce au suprafațe foarte mari. Se mută dintr-un oraș în altul, fiind parcă atrași de niște forțe cărora nu le pot rezista. În marșul lor crează pagube uriașe devorând plantații întregi de legume și fructe. Lemingii sunt urmăriți de diferite tipuri de păsări de pradă care se hrănesc cu ei.

Păsările practic îi storcesc și se hrănesc cu cadavrele. Pentru că marșul către litoral durează între unul și trei ani, iar lemingii se înmulțesc foarte repede, armata de creaturi ajunge la destinație mai numeroasă, în ciuda prădătorilor întâlniți pe parcurs. Iar în momentul în care lemingii ajung pe litoral, ei se sinucid plonjând în apa mării. Niciun leming nu se întoarce viu din marșul către litoral. Care este explicația? Cel mai probabil se sinucid din cauza aglomerării. Când se adună prea mulți lemingi într-un loc și nu mai au posibilitatea să se hrănească corespunzător, instinctul de migrare îi face să se îndrepte către mare.