Ce este un leneș?

Apropo.ro / 03.03.2015, 19:00
Ce este un leneș?
Mult dintre animale au caracteristici bizare, iar leneșul reprezintă o adevărată ciudățenie a naturii.

Dacă spui despre o persoană că este leneșă, spui că este lentă sau puturoasă. Dar de fapt spunem că persoana respectivă imită leneșul, animalul care doarme 18 ore pe zi. Leneșii sunt animale cu un aspect ciudat și care trăiesc în America de Sud și America Centrală, din Nicaragua până în Brazilia. Trăiesc în copaci și nu părăsesc niciodată o zonă împădurită. Leneșii sunt mamifere. Sunt două tipuri de leneși: unii cu trei degete și alții cu două degete.

Cei cu trei degete au câte trei degete la fiecare picior. Cei cu două degete au câte două degete la picioarele din față și câte trei degete la picioarele din spate. Își folosesc degetele și ghearele pentru a sta atârnați de crengi cu capul în jos. Noaptea ei avansează ușor de-a lungul crengilor, în căutarea de hrană, respectiv de frunze și ramuri. Leneșii dorm în copaci. Câteodată se târăsc pe pământ și, când dau de o apă, indiferent de cât de adâncă este această, sar în ea fără frică și înoată cu ușurință. Leneșii au o inteligență redusă pentru că au un creier foarte mic.

Temperatura lor este cea mai scăzută din întreaga clasă de mamifere, ei acționând deseori ca animale cu sânge rece decât ca mamifere. Blana leneșului este gri și lățoasă. Câteodată, leneșilor le cresc alge în blană, iar acestea le oferă o nuanță de verde. Nuanța de verde cu care se aleg din cauza algelor le oferă leneșilor posibilitatea de a se feri de dușmani precum vulturi, jaguari și alte asemenea animale.