Ce este un satelit?

De: Mia Nicolescu / 26.10.2015, 08:00
Ce este un satelit?
În astronomie, un satelit este un corp ce rotește în jurul unui corp de dimensiuni mai mare și este ținut captiv de atracția din partea corpului cel mare. Luna noastră este un satelit al Pământului. Pământul este un satelit al soarelui.

Astăzi, când spunem „satelit”, de obicei ne referim la o navă făcută de mâna omului, ce înconjoară Pământul. Sateliții artificiali sunt trimiși în spațiu pentru mai multe motive. Unele sunt folosite la cercetări științifice. Altele trimit înapoi informații despre vreme.

Unii sateliți sunt folosiți ca relee, pentru ca televiziuni și posturi de radio să poată emite pe distanțe mari. Sateliți pot fi folosiți la navigare și crearea de hărți. Sateliții cu oameni în interiorul lor le arată oamenilor de știință cum reacționează corpul uman într-o navă spațială.

Sateliții pot avea orice dimensiune, de la un pachet mic de instrumente, până la un balon uriaș cu un diametru de peste 30 de metri. Ei pot cântări câteva kilograme sau multe tone. Pot avea forma unor mingi, cutii de pălării, conserve, clopote, geamanduri sau cutii de trabucuri.

Un satelit este lansat cu o viteză de peste 30.000 de kilometri/oră. Dacă nicio forță exterioară nu l-ar influența, acesta ar călători în spațiu în linie dreaptă. Doar că nu poate face asta, pentru că gravitația planetei noastr îl atrage, așa că este atras într-un traseu circular în jurul Pământului. Atunci, satelitul orbitează.

Unii sateliți orbitează la o distanță de 177 kilometri de Pământ. Alții orbitează și la 35.500 kilometri de planeta noastră. Orbita unui satelit e aleasă înainte de către oamenii de știință, în corcondanță cu scopul acelui satelit.