Ce este un sonar?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Ce este un sonar?
Cuvântul „sonar" vine de la primele litere ale expresiei „navigație variabilă de sunet". Sonarul seamănă cu radarul.

Să începem cu ecoul. Atunci când un sunet se întoarce de la un obiect mare, numim această reacție „ecou”. Atunci când semnalul radio revine de la un obiect, devine „ecou radio”. Producerea și recepționarea ecourilor radio poartă numele de „radar”.

Un radar emite semnale radio. El emite semnale în spațiul din jurul lui printr-o antenă. Atunci când semnalul se lovește de un obiect, o parte din el se reflectă înapoi către antenă, care îl recepționează ca ecou de radar. Radarul modifică ecoul în imagini care pot fi vizibile.

Cuvântul „sonar” vine de la primele litere ale expresiei „navigație variabilă de sunet”. Sonarul seamănă cu radarul. El poate detecta și localiza obiecte, după ecouri, chiar și sub mare. Dacă semnalele radio nu pot călători pe distanțe mari sub apă, sonarul poate trimite semnale cu ușurință.

Comparativ cu sunetele cunoscute, semnalele sonarului sunt foarte puternice. Majoritatea sonarelor emit semnale care sunt de milioane de ori mai puternice decât strigătele. Acestea sunt trimise cu ajutorul pulsurilor. Fiecare puls durează o fracțiune de secundă.

Unele sonare emit chiar și sunete pe care le putem auzi. Alte semnale de sonar seamănă cu fluieratul pentru câini. Finețea lor e atât de mare încât ele nu se pot auzi. Însă, sonarul are și un receptor care poate decoda ecourile care se întorc. Ecourile sunt, apoi, folosite în localizarea obiectelor de sub apă.

Sonarul este folosit și pe pământ, în sondarea după petrol. Pulsul unui sonar e pus înspre nivelul pământului. Ecourile se întorc din cauza straturilor de sol și rocă de sub pământ. Acestea îi ajută pe geologi să estimeze ce se poate afla sub pământ.