Ce este un vârtej

De: Marian Andrei / 31.05.2016, 00:00
Ce este un vârtej
Atunci când ne gândim la un vârtej, majoritatea dintre noi are o viziune destul de exactă: o imensă cantitate de apă având o mișcare circulară care antrenează tot ceea ce prinde către centrul vârtejului.

Chiar dacă uneori vârtejurile sunt periculoase, este bine de știut că totuși nu există, cel puțin în oceane, acea forță de atragere către fundul apei.

Vârtejul se produce atunci când apa întâlnește diverse obstacole, obligând-o că capete o traiectorie circulară. Pe măsură ce viteza crește, forța centrifugă „aruncă” apa înspre exterior, rezultatul fiind o „pânie” care „suge” orice obiect aflat în zona sa de acțiune.

Vârtejurile oceanice sunt produse de lovirea unui val de cel precedent, în condițiile în care acestea se găsesc în locuri înguste, cum ar fi canalele dintre insule sau din apropierea țărmului. La un momentdat, valurile capătă o mișcare circulară.

Atunci când adâncimea apei este mare, miscarea de rotație se transformă într-una de spirală la care se adaugă o forță de atragere către centrul vărtejului (rețineți că nu este cazul vârtejurilor oceanice).

Cele mai faimoase vârtejuri sunt Maelstrom, din largul Norvegiei, Caribda, format în canalul îngust dintre Italia și Sicilia, și vârtejul format sub Cascada Niagara.