Ce faci daca ai un virus?

Apropo.ro / 09.11.2001, 02:57
Ce faci daca ai un virus?
Daca ai descoperit un virus in calculator nu inseamna ca ai pierdut deja razboiul. Iata cam ce ar trebui sa faciÂ….. Daca ai instalat pe calculator un program antivirus, prima data incearca sa il faci sa "curete"(clean) fisierul respectiv sau sa il "dezinfecteze" (desinfect). In


Daca ai descoperit un virus in calculator nu inseamna ca ai pierdut deja razboiul. Iata cam ce ar trebui sa faciÂ….. Daca ai instalat pe calculator un program antivirus, prima data incearca sa il faci sa „curete”(clean) fisierul respectiv sau sa il „dezinfecteze” (desinfect).

In cazul in care procedeul nu merge, inseamna ca trebuie sa stergi definitive fisierele respective. Daca prin e-mail primesti un attachement care este considerat periculos de catre antivirus, sterge-l imediat! Nu il deschide!

Chiar daca vine de la un expeditor in care aveti incredere, nu inseamna in mod neaparat ca el l-a trimis. Exista la ora actuala o multime de virusi ce se transmit automat prin intermediul casutelor de e-mail.

In cazuri extreme, cea mai indicata metoda de lupta impotriva unui virus este formatarea calculatorului. Chiar daca acest lucru va conduce la pierderea automata a tuturor informatiilor de pe hard disk, este un lucru mai bun decat pierderea definitiva a calculatorului, fapt ce poate fi cauzat de unele virusuri.

In momentul cand reinstalati softurile dupa formatare, introduceti primul programul antivirus si cereti-I sa verifice intreg sistemul pentru eventualele scapari si pentru a verifica celelalte softuri.

Daca ai depistat un virus, nu uita sa informezi de acest lucru si celelalte persone cu care ati facut schimb de informatii in ultimul timp prin dischete, e-mailuri sau alte modalitati, caci si ei pot fi infectati.

In orice caz, nu uita ca a preveni e mai bine decat a trata. Fii precaut, protezeaza-te cu programe antivirus si verifica-ti sistemul macar o data pe saptamana.