Ce legătură există între iepuraș, ouă și Paște

De: Carmen Ulian / 11.02.2015, 15:00
Ce legătură există între iepuraș, ouă și Paște
Paștele este o sărbătoare păstrată din vechime de toți creștinii. De Paște se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos.

Ziua exactă când pică Paștele poate varia de la un an la altul, dar întotdeauna vine în primăvara.

După cum au arătat creștinii, sărbătoarea Paștelui include o mulțime de obiceiuri ce au legătură și cu anotimpul. Așa se explică cum multe tradiții de Paște își au originea în timpurile dinaintea creștinismului.

Paștele și sosirea primăverii sunt simboluri ale unei vieți noi, un nou început. Egiptenii și Persienii celebrau primăvara prin festivaluri la care obișnuiau să vopsească ouă. Și asta pentru că ei considerau oul ca fiind un simbol pentru o nouă viață, o renaștere, o înviere.

Mai există și un alt motiv pentru care vopsim ouăle. Cu mult timp în urmă, Biserica interzisese ouăle în timpul Lent (perioada de pregătire dinaintea Paștelui). La finalul acestei perioade, oamenii se bucurau să vadă și să mânânce, din nou, ouăle vopsite de ei. Astfel a devenit o tradiție să le consume în Ziua de Paște.

Sărbătoarea își mai are originile în sărbătorile primăverii cu mult înaintea apariției creștinismului. O legendă din Egiptul Antic spune că iepurii erau asociați cu luna, pentru că doar atunci iese din viziuina sa să se hrănească. Prin această asociere, iepurașul a devenit un simbol al unei noi perioade din viață.

Tradiția de a purta haine noi de Paște este un obicei prin care se spune că scapi de vechi și dai piept cu noul. La fel ca în cazul ouălelor sau iepurașului.