Ce mașini conduc în viața de zi cu zi piloții de Formula 1

De: Marian Andrei / 05.03.2014, 11:30
Deși s-ar putea presupune că piloții de Formula 1, obișnuiți cu viteza, au acasă mașini apropiate ca performanțe de bolizii pe care îi conduc pe pistă, realitatea nu este chiar așa.

O privire rapidă prin garajele acestora arată că preferințele lor sunt extrem de diferite, ei posedând de la mașini exotice (Ferrari, Lamborghini, Bugatti și Pagani) până la mașini din segmentul „low” ( Toyota, Nissan, Volkswagen și Fiat).

Iată deci cele mai populare mașini în rândul piloților de Formula 1.

10. Fiat 500 Abarth. Preț de catalog: 22.700 de dolari

Fiatul 500 nu este probabil, o mașină pe care ai asocia-o cu imaginea unui pilot de curse. Cu toate acestea, modelul lansat în 2007 are o mulțime de fani datorită dimensiunilor mici, manevrabilității doarte bune și a fiabilității sale.

500-le se fabrică în numeroase modele, cu motorizări de la 0,9 litri până la 1,4 litri. Majoritatea modelolor sunt echipate cu turbocompresor, având puteri care ajung până la 180 CP.

Chiar și Ferrari dispune de un model special conceput, pe care îl pune la dispoziția clienților atunci când bolizii acestora se află în service.

Cine îl are în garaj: Felipe Massa, Sebastian Vettel și Kimi Räikkönen.

9. Mégane Renault Sport. Preț de catalog: 36.700 de dolari

O altă mașină care parcă nu își are locul alături de piloții de Formula 1. Dar este numai o impresie, pentru că Mégane Renault Sport, sau pe scurt RS, este o mașină sportivă, cu performanțe deosebite. Motorul de 2.0 litri supraalimentat livrează 222-265 CP, suficient pentru a deține recordul de viteză pentru un tur de pistă la Nurburgring pentru mașinile cu tracțiune pe față.

Cine îl are în garaj: Mark Webber și Vitaly Petrov.

8. Mercedes-Benz C63 AMGPreț de catalog: 65.400 de dolari

În sfârșit, ceva mai luxos și mai puternic! C63 AMG combină luxul limuzinei Mercedes cu puterea și performanțele asociate emblemei AMG. Toate versiunile acestei mașini au un motor V8 de 6,2 litri, iar puterea depinde de pachetele alese la configurare. Cel mai performant model este C63 AMD Black Series care asigură 510 CP.

Cine îl are în garaj: Vitantonio Liuzzi, Nico Rosberg, Jensen Button și Michael Schumacher.

7. Lotus EvoraPreț de catalog: 78.600 de dolari

Lotus este sinonim cu performanța și manevrabilitatea. Evora adaugă, în plus, loc pentru doi pasageri pe bancheta din spate. Evora dispune de un motor Toyota de 3,5 litri, disponibil în variantele normal (cu aspirație) sau supraalimentat.

Cine îl are în garaj: Jarno Trulli și Heikki Kovalainen.

6. Nissan GTRPreț de catalog: 97.800 de dolari

Chiar dacă nu are luxul unui Mercedes sau Porche, GTR este „burdușit” cu tehnologie de ultima generație, asa că nu este de mirare că este egalul sau uneori chiar depășește supermașini ca Porsche 911, Audi R8, Lotus Elise și Chevrolet Corvette.

Performanțele sale sunt așigurate de un motor de 3,8 litri V6, care produce 545 CP, distribuiți pe toate roțile.

Cine îl are în garaj: Jensen Button și Timo Glock.

5. Maserati QuattroportePreț de catalog: 104.000 de dolari

Quattroporte (tradus literal înseamnă „patru uși”) este mașina fanion a firmei Maserati și este produsă încă din 1963.

Generația a șasea de Quattroporte, apărută în 2013, folosește motoare Ferrari, de 3,0 și 3,8 litri, care asigură o putere de până la 523 CP. 

Înteriorul tapisat cu piele, aluminiu și lemn găzduiește scaune încălzite, cotrol multiclimatic, WIFI și o instalație audio de 1280 de wați cu 10 difuzoare.

Cine îl are în garaj: Felipe Massa și Fernando Alonso.

4. Mercedes-Benz SL65 AMGPreț de catalog: 214.500 de dolari

Cel de-al doilea Mercedes din lista mașinilor preferate de piloții de F1 este mult mai puternic și performant decât C63 AMG (probabil v-ați dat seama după preț).

SL65 AMG are un motor „monstruos”, un V12 de 6,0 litri bi-turbo, care îi asigură 661 CP, ceea ce explică faptul că este unul dintre preferații piloților de curse.

Cine îl are în garaj: Lewis Hamilton și Sebastian Vettel.

3. Porsche 911 GT2 RSPreț de catalog: 245.000 de dolari

Porche 911 GT2 RS are ca target… obsedații de viteză. Spre deosebire de celelalte modele 911, GT2 are tracțiune pe spate, fiind propulsat de un motor cu șase cilindri în linie de 3,6 litri bi-turbo. Cei 620 de cai putere pe care îi dezvoltă acest motor și tracțiunea pe spate fac obligatorie dotarea standard cu sisteme de control a stabilității.

Interiorul, cu scaune din fibră de carbon și materiale ignifuge, amintește de mașinile de curse, deci piloții de Formula 1 se simt în mediul lor.

Cine îl are în garaj: Jensen Button și Mark Webber.

2. McLaren MP4-12CPreț de catalog: 269.000 de dolari

Construit special pentru a concura cu Ferrari și Lamborghini, aceasta mașină britanică este propulsată de un motor V8 de 3,8 litri bi-turbo, care asigură o putere de 616 CP.

Cei îngrijorați de poluare ar trebui să știe că motorul de pe acest McLaren are cel mai bun raport putere/emisii de noxe dintre toate motoarele cu ardere internă.

12C este construit din aluminiu, plastic și fibră de carbon, pentru a scădea greutatea mașinii fără a-i afecta rezistența.

Cine îl are în garaj:  Jensen Button și Lewis Hamilton.

1. Ferrari Enzo: 659,000 de dolari

Purtând numele fondatorului companiei, Enzo nu putea să fie decât o mașină la superlativ. Construită în doar 400 de exemplare, mașina este foarte rară și se vinde cu dublul prețului de catalog 

Cu toate acestea, Jensen Button și Kimi Räikkönen posedă câte una. Dacă punem la socoteală și Ferrari-ul FXX, un Enzo modificat și singurul Ferrari negru, putem s-l trecem pe lista posesorilor și pe Michael Schumacher.