Ce meniu propun bucătarii de top pentru turiștii spațiali

De: Gabriela Voicu / 16.03.2012, 18:15
Ce meniu propun bucătarii de top pentru turiștii spațiali
Chimista Helen Sharman și câțiva bucătari de top au creat un meniu special pentru turiștii spațiali.

Într-o perioadă în care turismul spațial devine din ce în ce mai popular, astronauții și bucătarii colaborează pentru a realiza meniuri perfecte pentru clienții elitiști, dispuși să-și petreacă vacanțele in Cosmos.

Pentru a celebra National Science & Engineering Week, prima britanică în spațiu, chimista Helen Sharman, a colaborat cu specialiștii de la The Robin Collective și cu expertul în nutriție Brian Ratcliffe pentru a realiza un meniu dedicat turiștilor spațiali.

Meniu spațial

Un dezavanataj în ceea ce privește hrana în spațiu îl constituie condițiile care alterează gustul mâncării. De aceea, meniul conține alimente puternic aromate, între care un soi de brânză numit „Amoon Bouche”, chilli Dorset Naga și Pot Roast A Pollo (tăiței instant). De asemenea, în meniu vor fi incluse usturoiul și caviarul cu chilli, dar și cocktail-uri precum Spirulina Caipirinha, care conține spirulina din alge verzi-albăstrui, foarte bogată în vitamine.

În privinta alcoolului, specialiștii atrag atenția că acesta determină deshidratarea. De asemenea, dificultatea transportului de alcool în spațiu impune prețuri prohibitive, ceea ce înseamnă că stocul pentru turiștii spațiali va fi destul de redus. Minimizarea cantităților de alcool la bordul navelor spațiale este impusă și pentru a evita situațiile în care turiștii ar putea face abuz și vomita în condiții de gravitație 0.