Ce poți cumpăra cu 10 $ în cele mai sărace 10 țări din lume

Apropo.ro / 20.01.2014, 11:45
Dacă pentru anumite persoane 10 dolari nu înseamnă bani de buzunar importanți, pentru cei din țările sărace o asemenea sumă pare o avere.

Ce poți face cu 10 dolari la noi? Poți merge la un film, singur sau cu prietenul, poți bea câteva beri să mai potolești setea, o masă modestă la restaurant sau fast-food, să îți încarci cartela de telefon, și altele câteva. Asta când nu ești genul căruia să îi placă distracția scumpă.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Pentru cei cu buzunarele pline, suma reprezintă mărunțiș. Nu același lucru putem spune și despre cei din țările defavorizate, unde cei 10 dolari le asigură traiul pe mai multe zile, poate chiar pentru o lună de zile.

Iată câteva dintre cele mai defavorizate țări, cum au fost ele catalogate în 2013, și cât înseamnă pentru ei cei 10 dolari:

10. Afganistan

stat

Are o populație de puțin peste 31 de milioane de locuitori, incluzând și refugiații din Iran și Pakistan. Afganistan este cea de-a 39-a țară ca număr de locuitori din lume.

Cu cei 10 dolari aici poți cumpăra aproape 16 kg de zahăr sau 7,7 kg de orez ori 10 litri de motorină. Mai poți cheltui banii pe 2 mese la McDonald’s în Kabul. În Afganistan bine plătiți sunt soldații angajați de talibani.

9. Madagascar

stat

Are o populație peste 22 de milioane de persoane, iar peste 90% dintre cetățeni trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

Astăzi, în Madagascar, poți cumpăra 5 cutii de ouă, 6 litri de apă îmbuteliată, 5 litri de bere, 6.25 litri de benzină sau 2 bilete la cinema.

8. Malawi

stat

Malawi, țară din sud-estul Africii, are o rată ridicată a mortalității infantile. Și rata de viață este scăzută. În această țară cu 10 dolari poți cumpăra 10 kg de orez sau o masă la un fast food local plus o sticlă de apă minerală marcă locală.

7. Niger

stat

Localizat în vestul Africii, Niger are o populație de peste 1 milion de cetățeni. 80% din zonă este ocupa de deșertul Sahara. Țara are venituri din agricultură, aur, uraniu și din domeniul minier. Salariile sunt extraordinar de mici, iar prețurile ridicate. Cu cei 10 dolari poți cumpăra 20 de țigarete.

6. Republica Central Africană

stat

O altă țară săracă a Africii Centrale, cu un sistem politic bolnav și războaie. Populația este relativ mică – 4,5 milioane de locuitori. Muncitorii au un câștig anual de circa 827 dolari. Cu cei 10 dolari aici poți cumpăra aproape 2 kg de mere, mai puțin de 5 kg de cartofi dar nu-ți vor ajunge pentru doi burgeri de la un fast food din capitala Bangui. Se pare că aici magazinele au prețuri cu 7% mai ridicate decât în SUA.

5. Eritreea

stat

Eritreea este un stat în partea de nord – est a Africii, care se învecinează cu Etiopia și Sudan în „cornul” Africii. Are o populație de peste 6 milioane de locuitori. Statul nu are legături de mare prietenie cu țările vecine, ceea ce a dăunat economiei lor.

Cu cei 10 dolari poți cumpăra 4 litri de benzină, care nu-ți vor ajunge să treci granița pentru că drumurile sunt proaste, fără conexiuni și sărac iluminate. Costul petrolului din Eritreea este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe din lume.

4. Liberia

stat

Liberia, capitala la Monrovia, se află în vestul Africii la granița cu Guineea, Sierra Leone și Coasta de Fildeș. Are o populație în jur de 4 milioane de locuitori, iar limba oficială este engleza. Economia depinde de minerale, agricultură, produse forestiere. Țara a avut de suferit din pricina unor serii de războaie civile. Cu cei 10 dolari din buzunar poți cumpăra un meniu la un fast food local, o oră de tenis de câmp, 8,3 litri de benzină sau 10 sticle la 1,5 l de apă minerală.

3. Burundi

stat

Se află în estul Africii și are o populație de peste 8 milioane de locuitori cu un sistem al educației și al justiției extrem de deficitar. Peste 80% dintre cetățeni trăiesc la limita existenței. Bolile grave sunt prezente aici, iar economia depinde de agricultură și minerit, precum alte națiuni africane, dar fără o infrastructură care să maximizeze resursele.

Cu cei 10 dolari poți cumpăra un meniu la un fast food din capitala Bujumbura sau 2,4 kg de orez.

2. Zimbabwe

stat

Zimbabwe a oferit lumii întregi jucători buni de cricket, dar astăzi se află printre cele mai sărace țări din lume. Localizată în Africa de Sud, cu o populație de peste 13 milioane de cetățeni, aici se lucrează în domenii precum agricultura, export de minerale, aur și turism. Autoritățile au lăsat ca statul să intre în declin încă din anul 2000.

În capitala statului Zimbabwe, Harare, poți lua cu 10 dolari o masă modestă la restaurant, 5 cappuccino, cinci sticle la 0.33 l de apă sau bere importată sau 6,6 litri de benzină.

1. Congo

stat

Considerată cea mai săracă țară din lume, Republica Democrată Congo are o populație de peste 75 de milioane de locuitori, fiind pe locul al 19-lea la categoria cele mai populate țări din lume.

Congo este o zonă de război din 1998, și încearcă acum să-și revină devastarea economiei, epidemii, malnutriție, suprapopulare. Cei 10 dolari aici înseamnă aproape 10 kg de orez, 10 sticle la 0.33 l de apă minerală, 2 sticle de bere de import sau 8,33 de litri de benzină.