Ce reguli trebuie să respecți când mergi la grătar

De: Marian Andrei / 30.04.2013, 10:30
Ce reguli trebuie să respecți când mergi la grătar
Pentru că an de an, de 1 Mai și de Paști, sute de mii de români ies în natură pentru a sărbători la grătar sau la picnic, autoritățile și ONG-urile de mediu fac apel la fiecare român ca aceste ieșiri să fie însoțite de obiceiul de a strânge gunoaiele în saci și a le transporta până la containere special amenajate pentru colectare deșeuri.

Activitățile de picnic sunt permise doar în zone special amenajate și în zone indicate, cu condiția ca cetățenii să respecte un set de reguli, de la strângerea gunoiului, până la păstrarea liniștii, încălcarea prevederilor legale putând fi sancționată cu amenzi cuprinse între 100 și 5.000 de lei.

Showbiz.ro te trimite la EROS SHOW! Vrei și tu?

Cetățenii trebuie să știe că picnicurile pot fi organizate numai în zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012în care există utilități și facilități pentru desfășurarea activităților de picnic și aprinderea focului este permisă.

Activități de picnic, cu excepția aprinderii focului, sunt permise și în zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităților, precum și în zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităților, în care sunt permise Prin excepție, desfășurarea activităților de picnic este permisă și în alte zone decât cele menționate doar în condițiile organizării de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Cei care doresc să meargă la picninc mai trebuie să știe că este interzisă folosirea produselor de igienă personală la o distanță mai mică de 30 metri față de cursurile de apă, precum și spălarea obiectelor care au deservit activității de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate sau a zonei indicate pentru activitățile de picnic.

Cetățenii nu au voie nici să hrănească animalele sălbatice, să îndepărteze, să rănească ori să distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural și/sau construit și nu pot să posteze semne sau mesaje, mai spune legea.

Ei sunt obligați prin lege să păstreze liniștea și să nu deranjeze comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori, să nu arunce țigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate, să respecte ordinea publică și bunele moravuri.