Ce s-a ales de predicțiile din 1900 (Partea a II-a)

Apropo.ro / 24.05.2012, 15:40
Iată continuarea predicțiilor prezentate ieri, scrise acum 100 de ani de un fost inginer al Căilor Ferate Americane, John Elfreth Watkins, care a reușit să anticipeze destul de bine cum vor evolua oamenii, din toate punctele de vedere.

Ca să facem o recapitulare, în articolul precedent am prezentat un set de predicții publicate de John Elfreth Watkins din domenii precum alimentație, transport sau evoluție demografică.

Surprinzător, multe dintre aceste predicții au fost adevărate, generația noastră trăind exact așa cum și-a imaginat un simplu om, acum peste 100 de ani.

Hai să parcurgem și restul predicțiilor inginerului și să vedem dacă și acestea se apropie de adevăr sau nu.

Vezi aici primul set de predicții făcut de John Elfreth Watkins

Predicția 16: Nu vor mai exista literele C, X sau Q în alfabetul american, deoarece nu vor mai fi necesare. Limba engleză va deveni o limbă din cuvinte condensate care la rândul lor vor descrie expresii comprimate și va fi cea mai vorbită limbă din lume, urmată de limba rusă.

Adevăr: Dacă nu se înregistra creșterea demografică a popoarelor asiatice, limba engleză ar fi fost cea mai vorbită limbă de pe planetă, însă acum se află pe locul doi, sub dialectul mandarin (vorbit în China, Malaezia, Taiwan) iar limba rusă se află pe locul 5, sub hindi (Nordul și centrul Indiei). Cu privire la literele C, X sau Q, acestea au rămas în continuare în alfabet.

Predicția 17: Sistemul de învățământ superior va fi gratuit pentru toată lumea. Vor exista mai multe universități naționale. Copiii vor învăța o variantă simplificată a alfabetului englez, nu cea copiată după alfabetul latin.

Studenții mai săraci, dar ambițioși, vor primi cazare, materiale și educație gratuit, inspecțiile medicale vor fi făcute periodic și elevii vor avea parte de servicii de stomatologie sau ORL gratuite. De asemenea, cei foarte săraci vor fi ajutați și cu transportul către casă și înapoi, iar în vacanțe toți copiii vor fi duși în diverse locuri ale lumii.

Adevăr: Această predicție este parțial adevărată în SUA, existând un sistem de învățământ de stat gratuit și burse de ajutor, pentru cei ambițioși. Dacă ar fi să luăm și alte țări în calcul, predicția este complet adevărată, existând locuri precum Oman unde toți cetățenii au parte de învățământ gratuit și de servicii medicale gratuite.

Predicția 18: Sisteme fără fir de telefonie vor acoperi întreaga planetă. Un bărbat aflat în mijlocul oceanului Atlantic va putea să vorbească cu soția sa aflată în Chicago, la telefon. De asemenea, vor fi eliminate și centralistele, care nu vor mai fi nevoite să facă legătura, datorită unui sistem automatizat al circuitelor.

Adevăr: Având în vedere că prima convorbire telefonică bidirecțională a fost realizată în 1876 de către Alexander Graham Bell și asistentul său Thomas Watson, să îți imaginezi deja tehnologia fără fir este ceva de domeniul SF-ului, dar iată că astăzi nici nu mai știm cum să formăm un număr de telefon la disc, tehnologia wireless fiind deja o parte din viața noastră.

Afaceristă vorbind la telefon

Predicția 19: Opera Mare va putea fi telefonată în casele oamenilor și se va auzi la fel de armonios ca din sală. Instrumente speciale vor putea reproduce sunetele exact cum se aud pe scenă, iar artiștii se vor putea aduna într-un oraș precum New York, unde vor cânta la instrumente electrice, care vor putea fi auzite concomitent în alte orașe precum San Francisco sau New Orleans.

Astfel, formațiile de muzicieni vor putea susține concerte la mare distanță, iar pianul va putea fi acordat ca să sune de la trist la vesel. Multe alte dispozitive vor putea să adauge acest efect emoțional în muzică.

Adevăr: Privind aceste predicții, nu am cum să nu mă întreb dacă oamenii de știință se folosesc de acestea ca de un catalog, bifând pe rând ceea ce trebuie făcut. Chiar așa de evidente erau evoluțiile instrumentelor muzicale? Această predicție este 100% corectă, omul de azi având posibilitatea de a asculta absolut orice sunet de pe Pământ la el în casă, cu un sistem audio performant care să fie capabil să redea exact sunetele ca și cum ai fi acolo (tehnologia Dolby Surround). Legat de schimbarea tonurilor clapelor pianelor, mai are rost să menționăm orgile electronice ?

Predicția 20: Cărbunele nu va mai folosi la încălzire sau la gătit. Va mai exista pe alocuri, dar rar. Resursele de cărbune ale Pământului vor mai rezista până prin 2050 – 2100. Omul va descoperi cum să creeze electricitate din apă și fiecare râu care va avea un prag mai ok de curgere va fi echipat cu motoare tip dinam alimentate de apă, care vor genera constant electricitate. De asemenea, și de-a lungul coastelor vor fi rezervoare care vor fi umplute de valuri, care constant vor curge peste roți imense. Astfel, omul va genera electricitate atât din apă dulce cât și sărată.

Adevăr: Un singur cuvânt: hidrocentrale.

Predicția 21: Apă caldă și rece la robineți. Temperatura apei va putea fi reglată din robineții de apă caldă și rece, astfel reglând temperatura unei case sau pur și simplu a apei din cadă. Instalații centrale vor asigura un flux de aer cald sau rece în casele americanilor la fel cum este aprovizionare cu gaz sau electricitate. Casele nu vor mai avea șeminee, deoarece nu va mai fi nevoie să se facă focul în casă pentru încălzire.

Adevăr: În afară de câteva zone rurale mai izolate, mai toate casele din SUA sunt echipate cu apă caldă și rece la robinet și cu instalații de aer condiționat, deci putem spune că predicția a fost perfectă.

Predicția 22: Magazinele vor face cumpărături cu ajutorul tuburilor. Tuburi pneumatice vor transporta diverse pachete sau colete. Tuburile vor fi folosite și pentru coletăria poștală pe distanțe mari de câteva sute de kilometri chiar. La început ele vor fi conectate doar la casele celor bogați însă în curând vor fi disponibile tuturor.

Adevăr: Această tehnologie există (vezi casieriile hypermarket-urilor), însă ea nu a fost dezvoltată pe plan național, serviciile care apelează la transportul tubular al coletelor mici fiind destul de puține, deși predicția este parțial corectă.

Sistem indian de tuburi pneumatice pentru servirea micului dejun intr-un spital

Predicția 23: Mâncăruri gata gătite vor putea fi cumpărate de la magazine similare brutăriilor. Afaceriștii vor cumpăra ingredientele în cantități mari, la un preț redus, și vor vinde mâncarea gătită la un preț mult mai mic decât gătitul individual. Mâncarea va fi servită rece sau caldă către casele americanilor prin tuburi pneumatice sau vagoane automatizate. Vesela va putea fi trimisă înapoi unde va fi curățată și refolosită. Astfel de gătit va fi făcut mai mult în laboratoare decât în restaurante unde bucătarii vor avea fel de fel de echipamente electrice pentru râșnit cafeaua, bătut ouăle, tăiat carnea, stors lămâile, spălat vasele, uscat vesela, pisat cartofii și altele. Toate aceste ustensile vor fi spălate în substanțe chimice care vor ucide germenii sau microbii. A găti acasă va ajunge o extravaganță și foarte puțini oameni vor mai pierde vremea făcând acest lucru.

Adevăr: Având in vedere că vorbim de americani, paradisul fast-food-urilor și a semi-preparatelor, putem spune că predicția a fost una reală și destul de precisă. Legat de firmele care gătesc în „laboratoare”, să nu uităm de firmele de catering, care se încadrează perfect în descrierea făcută de John Elfreth Watkins.

Predicția 24: Legume crescute cu electricitate. Iernile vor fi transformate în veri și nopțile în zile, de către fermieri. Aceștia vor instala fire electrice conductoare de căldură sub nivelul solului și își vor încălzi plantele. Astfel omul va putea crește legume și fructe sub un acoperiș de sticlă, iar noaptea va putea reproduce lumina soarelui cu lumină electrică extrem de puternică, care va determina plantele să crească mai repede și mai mari.

Adevăr: Voi ce părere aveți? Avea dreptate? Mai are rost să vorbim de sere și de laboratoarele în care sunt crescute multe din legumele pe care le cumpărăm și noi astăzi? Deși omul a fost inginer la căi ferate se pare că a avut înspirație și în domeniul agriculturii, anticipând nevoile fermierilor și cum vor fi ele rezolvate.

Predicția 25: Portocalele vor crește în Philadelphia. Frigidere zburătoare vor putea aduce legume și fructe proaspete din întreaga lume în doar câteva zile. Fermierii din America de Sud, Africa de Sud sau Australia, care au anotimpurile învers față de America Centrală vor putea să ne aprovizioneze iarna cu fructe proaspete, care nu cresc aici. Cercetătorii vor reuși să descopere cum să planteze fel de fel de arbori care în mod normal necesită alte temperaturi și condiții de umiditate, astfel că delicioasele portocale vor putea crește în curțile suburbiilor din Philadelphia.

Adevăr: Puteți nega faptul că iarna găsiți în piață portocale, banane, struguri sau chiar pepene? Evoluția tehnologică a reușit să îndeplinească această predicție, chiar dacă fructele crescute artificial încă nu sunt identice la gust cu cele naturale.

Predicția 26: Omul va înghiți mult mai puține pastile, medicina reușind să evolueze astfel încât să existe pastile cu efect asupra unor organe interne anume. De exemplu, tratamentele pentru plămâni vor fi aplicate direct pe aceste organe, prin piele sau carne. Tratamentul va putea fi transportat în organism, fără durere. Microscoape puternice vor putea dezvălui organele vitale, iar corpul uman va fi transparent dispozitivelor de diagnosticare. Astfel, un doctor va putea direct bătăile inimii unui pacient, fără o intervenție pe cord deschis, și va putea să fotografieze orice parte a organelor interne. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor raze de lumină învizibilă.

Adevăr: Și eu care credeam ca razele X sunt o mega invenție, dar văd că cineva s-a gândit la ele acum 100 de ani, iar cu bătăile inimii și cu fotografiatul unui organ intern trebuie să mulțumim celui care a dezvoltat tehnologia de vizualizare prin ecografiere.

Ecografie efectuată de un echipaj medical mobil de intervenție

Predicția 27: Nu vor mai exista animale sălbatice decât în spații restrânse și controlate. Șoarecii și șobolanii nu vor mai exista. Caii vor fi pe cale de dispariție, numai câțiva de rasă se vor mai afla în proprietatea celor bogați, pasionați de curse, vânat sau sport. Vacile și oile nu vor mai avea coarne și nu vor putea să fugă mai repede decât porcii de azi. Acum un secol (n.r. anii 1800), mistrețul putea fugi mai repede decât un cal. Animalele crescute special pentru a fi consumate vor fi exploatate la maxim pentru carne, lapte, lână sau alte produse.

Adevăr: Legat de șoareci și șobolani, americanii se confruntă cu probleme serioase din cauza numărului mare al acestor răzătoare, mai ales în centrele urbane aglomerate, care generează foarte mult gunoi. Caii încă nu au ajuns pe cale de dispariție, deoarece există zone în care mai sunt folosiți în scopuri agricole sau în zone de agrement, care încep să fie frecventate din ce în ce mai mult de turiști. Despre fermele cu animale crescute pentru consum, știm foarte bine cât de bine exploatează animalele pentru a genera fel de fel de produse din carnea, laptele, oasele sau blana acestora.

Predicția 28: Din America până în Anglia, în două zile! Nave electrice rapide vor traversa oceanul cu o viteză mai mare de 1,6 km pe minut, reușind să facă drumul între New York și Liverpool în două zile.

Corpurile acestor vase vor pluti deasupra apei, pe perne de aer, și vor fi trase de motoare speciale, legate în fața lor (similar animalelor care trag căruța). Plutind pe o pernă de aer, vasele vor elimina forța de încetinire, datorată frecării cu apa, iar cabinele vaselor vor fi echipate cu aer condiționat și vor fi ignifuge. În cazul furtunilor în larg, vasele se vor scufunda sub suprafața apei și vor aștepta acolo ca furtuna să se termine.

Adevăr: În sfârșit o predicție greșită, dar nu imposibil de realizat. Trecerea oceanelor se realizează în principal pe calea aerului, cei care preferă o plimbare pe apă făcând asta în scopuri de recreere. Legat de plutirea la suprafața apei, tehnologia există, amintind aici de Hovercraft-uri, dar care nu s-a dezvoltat așa de mult încât să fie folosită la scară largă.

Cam acestea au fost predicțiile inginerului John Elfreth Watkins, de acum 100 de ani. Se pare că omul a avut o intuiție genială, reușind să își imagineze o societate complet diferită față de cea în care a trăit și foarte interesant ar fi fost să cunoaștem firul logic pe care acesta l-a urmat pentru a anticipa cum vor evolua lucrurile pe toate laturile sociale ale omului.

Dacă am reuși acest lucru, dacă am reuși să identificăm care sunt nevoile omului modern, care nu pot fi satisfăcute cu tehnologia actuală, atunci am putea să ne imaginăm cum va fi planeta peste următorii 100 de ani și să le lăsăm scris generațiilor ce vor veni, cum ne-am imaginat noi viața lor.