Ce s-a întâmplat cu aztecii vechi?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce s-a întâmplat cu aztecii vechi?
Un popor cu adevărat remarcabil din istoria Americii este cel aztec. Ei au trăit în valea pe care este acum construit orașul Mexico.

Indienii americani au dezvoltat un stil de viață care seamănă, în multe feluri, cu cel al civilizațiilor europene.

Ei au construit temple și turnuri și case cu ziduri solide. Ei se pricepeau la astronomie, legi și politică. Erau experți în multe arte și meșteșugărit. Le plăceau muzica, dansul, teatrul și literatura.

Dar ei nu însemnau doar atât. Aveau grădini botanice și spitale care le lipseau europenilor. Ei și-au construit un sistem de irigare.

Aveau o industrie textilă. Aveau clinici, doctori, chirurghi la fel de buni ca cei din Europa. Aztecii reprezentau o civilizație frumoasă!

În anul 1518, căpitanul spaniol Hernando Cortes i-a atacat pe azteci cu o armată mică. După lupte grele, el a reușit să învingă puterea aztecilor. Spaniolii au transformat, apoi, Mexicul într-o parte a imperiului spaniol.

Însă, chiar și astăzi, mulți indieni americani ce trăiesc în Mexic vorbesc dialectul aztec. Mexicul modern și mexicanii sunt mândri de originile lor și au păstrat mult din stilul de viață, hrană și îmbrăcăminte ale aztecilor de dinainte de cucerirea spaniolă.

Multe cuvinte aztece au fost asimilate de către limba engleză. Printre ele sunt și… ciocolată, roșie, ocelot, coiot sau avocado.

În timp ce puterea și imperiul aztecilor antici a fost distruse, în urmă cu mai mult de 400 de ani, influența lor încă se resimte.