Ce sa alegi: ceaiul sau cafeaua?

Apropo.ro / 10.07.2006, 13:41
Ce sa alegi: ceaiul sau cafeaua?
Ceaiul sau cafeaua de dimineața nu au doar rolul de a marca începutul zilei. Cercetatorii au descoperit multe beneficii ale acestor bauturi. Cafeaua bauta zilnic, în cantitați moderate, contribuie la reducerea riscurilor de a te îmbolnavi de maladii grave precum Parkinson, cancer de

Ceaiul sau cafeaua de dimineața nu au doar rolul de a marca începutul zilei. Cercetatorii au descoperit multe beneficii ale acestor bauturi. Cafeaua bauta zilnic, în cantitați moderate, contribuie la reducerea riscurilor de a te îmbolnavi de maladii grave precum Parkinson, cancer de ficat, calcuri biliari și diabet de tip II. Și ceaiul verde a fost utilizat de milenii datorita beneficiilor aduse sanatații.

„Lucrul cel mai interesant este ca timp de mulți ani s-a spus despre cafea ca nu este o bautura sanatoasa… pentru ca acum sa ajungem sa-i studiem efectele pozitive”, a declarat profesorul american David Katz.

Deci, ce este mai sanatos sa bei dimineața, ceai sau cafea?

Care este cantitatea maxima recomandata?
Cantitatea maxima recomandata zilnic este de patru cești de 200 de mililitri de cafea, în funcție și de greutatea corporala. Cofeina contribuie la creșterea presiunii arteriale, deci, în cazul în care aceasta nu se afla în limite normale, cantitatea de cafea ar trebui limitata. Nu se recomanda niciodata mai mult de patru cești de cafea zilnic.

Antioxidanți
Antioxidanții din ceaiul alb, verde sau negru joaca un rol în prevenirea inflamarii vaselor de sânge și în reducerea riscului de apariție a cancerului. Ceaiul alb conține cea mai mare cantitate de antioxidanți, urmat de ceaiul verde, cel negru și cafea. Ceaiul verde și alb sunt mai puțin procesate, spre deosebire de ceaiul negru care este obținut prin fermentare, proces care reduce cantitatea de antioxidanți.

Cofeina
Cofeina marește productivitatea și capacitatea de concentrare în momentul în care sunteți la volan sau practicați exerciții fizice. Cafeaua are cea mai mare cantitate de cofeina urmata de ceaiul negru, cel verde și cel alb.

Ceai sau bauturi pe baza de ceai?
Deoarece proprietațile benefice ale ceaiului au devenit din ce în ce mai populare, câțiva producatori s-au gândit sa comercializeze bauturi care conțin anumite cantitați de ceai, dar la acestea se adauga zahar, substanța nesanatoasa pentru organism. Chiar daca în reclama bauturii se afirma ca aceasta este sanatoasa nu înseamna ca este și adevarat.

Ceai sau cafea?
Daca trebuie sa alegeți între ceai și cafea, cercetatorii sunt de parere ca ceaiul are mai multe beneficii pentru sanatate. Nu trebuie, totuși, sa va îngrijorați în cazul în care cafeaua face parte din tabietul de dimineața.