Ce se face din ulei?

De: Mia Nicolescu / 07.05.2020, 08:00
Ce se face din ulei?
Petrolul sau uleiul crud, înseamnă una dintre cele mai importante substanțe din lume. Petrolul poate fi transformat în peste 2.000 de produse utile, printr-un proces numit rafinare.

Cele mai cunoscute produse făcute din ulei sunt combustibilii de energie înaltă – benzină, kerosen, motorină și păcură. Gazul îmbuteliat este derivat din petrol. De asemenea, o mare parte din hrana și hainele noastre depind din sustanțe pe bază de ulei. Uleiul este folosit și pentru a preveni pâinea să se lipească, atunci când este amestecată. Foliile de plastic în care învelim mâncarea provine dintr-un derivat al petrolului. Multe dintre hainele noastre sunt făcute din fibre sintetice derivate din petrol.

Din petrol se fac și peste o mie de tipuri de uleiuri și lubrifianți. Aceștia sunt folosiți pentru ceasuri și piese de locomotive și generatoare de curent electric.

Asfaltul de pe drumuri și acoperișurile caselor sunt făcute tot din ulei. Ceara obținută din ulei se folosește la fabricarea lumânărilor, pentru hârtia cerată și celofan. Și alte produse ce provin din ulei se folosesc pentru hârtie de indigo, cerneală pentru cărți și ziare și detergenți.

La ferme, se fabrică amoniac din petrol, care se folosește ca fertilizant. Spray-urile bazate pe ulei ucid insectele și buruienile. Evident, din petrol se fac și produsele petrochimice, adică materialele utilizate în fabricarea altor produse chimice, cum ar fi plasticul și fibrele sintentice.

Produsele petrochimice includ și spuma de cauciuc sintetic, faianța din plastic, folia din plastic și detergenții.