Ce se întâmplă când ai amețeli!

Apropo.ro / 31.03.2015, 20:00
Ce se întâmplă când ai amețeli!
Fiecare ființă de pe pământ trebuie să aibă un sentiment de echilibru.

Deoarece gravitația trage totul în jos, orice ființă trebuie să aibă o idee despre relația ei cu pământul în raport cu spațiul sau s-ar prăbuși și ar cădea .

Organele care dau oamenilor un sentiment de echilibru sunt numite „canale semicirculare”.  Acestea sunt trei tuburi alungite în formă de trei arce semicirculare, și se află în spatele urechii .

De ce trei?

Pentru că spațiul are trei dimensiuni : lungime ( înainte și înapoi ), lățimea ( dreapta și stânga ), și înălțimea ( în sus și în jos ). Cele trei canale sunt amplasate aproximativ în unghi drept unul față de cealălalt în cele trei dimensiuni ale spațiului.

Există un fluid (limfatic) în aceste canale, iar la un capăt tuburile sunt mărite într-o formă de bulă, numită „ampula”. În aceste ampule, există celule sensibile din care cresc peri aspri. Firele de păr sunt conectate la fibrele nervoase .

Acum, de fiecare dată când lichidul se mișcă în canal, firele de par se mută sau se îndoaie, iar această mișcare trimite un mesaj la creier și ulterior mușchilor.

Deoarece canalele ocupa trei planuri diferite, atunci când ne mutăm în orice direcție, unele fire de păr se vor deplasa ca rezultat.

De exemplu, atunci când ne deplasăm înainte cu un automobil, părul din două canale nu va înregistra nimic, dar canalul responsabil cu mișcarea înainte/înapoi va cauza aplecarea firelor din interior. Limfa din canal cauzează acest lucru.

Acum să presupunem că ne învârtim rapid în cerc. Limfa din canalul orizontal semicircular acționează asupra firelor de păr, care se apeacă în direcția opusă. Când ne oprim, limfa acționează în continuare din cauza inerției. Firele de păr se apleacă în direcția opusă și avem impresia că mergem și noi în direcșia opusă, chiar dacă nu e așa. Din moment ce știm că stăm pe loc, presupunem că lumea, pământul se învârte în jurul nostru în direcția opusă. Cu alte cuvinte, suntem amețiti!