Ce se întâmplă cu broaștele iarna?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Ce se întâmplă cu broaștele iarna?
În țările nordice, atunci când se intalează frigul, unele broaște se scufundă în bălți, se îngroapă în noroi și petrec toată iarna acolo.

Există circa 30 de specii de broaște în lume. Cele mai comune dintre ele sunt broscoiul, broasca-leopard și broasca de lemn.

Broaștele au culori, dimensiuni și forme diferite. Unele broaște mici de copaci au sub 2.5 centimetri lungime. Broaștele-leopard sunt lungi de 5 – 10 centimetri, iar broscoiul atinge, de obicei, 20 centimetri și are picioarele de 25 centimetri. Un broscoi matur are, de obicei, culoarea verde închis și poate fi văzut cu greu prin iarbă sau în locuri noroioase.

Ce fac aceste broaște pe perioada iernii? În țările nordice, atunci când se intalează frigul, unele broaște se scufundă în bălți, se îngroapă în noroi și petrec toată iarna acolo. Bălțile nu îngheață în întregime, deși unele ierni sunt aspre, așa că nici broasca nu îngheață.

Însă, devin foarte reci. Broasca este un amfibian ce face parte din grupul creaturilor cu sânge rece, care trăiesc în apă și pe uscat. Atunci când un amfibian este rece, are nevoie de foarte puțin oxigen, pentru că arde o cantitate mică de mâncare. Asta explică de ce broasca poate sta sub apă toată iarna, fără să aibă nevoie de aer.

Apa conține puțin oxigen, iar broasca își procură din apă oxigenul necesar pe timpul iernii, prin piele. Uneori, broasca petrece iarna într-o groapă, un banc de nisip sau grupate sub pietre și pământ.

Știai că există broaște care trăiesc în copaci? Broaștele de copaci sunt destul de mici și au ventuze sau discuri lipicioase pe picioare, care le ajută să se cațăre.