Ce se intampla cu Europa daca se destrama zona euro

Apropo.ro / 05.12.2011, 15:30
Ce se intampla cu Europa daca se destrama zona euro
Marile banci de pe Wall Street au scenarii cu privire la evolutia monedei euro, in cazul in care unele tari vor iesi din uniunea monetara.

Bancile centrale din intreaga lume au inceput sa-si ia masuri de protectie a sistemul financiar, spun ziaristii americani. Asta deoarece problemele bancare din Europa si viitorul monedei euro ameninta sa destabilizeze pietele financiare la nivel global.

Unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata valutara discuta despre ce s-ar putea intampla daca una sau mai multe tari ar fi fortate sa renunte la euro. Moneda unica ar scadea la paritate cu dolarul, de la 1,34 dolari cat este in prezent, daca Grecia ar parasi clubul euro, considera economistii bancii olandeze ING.

Mai mult, daca mai multe state din zona euro s-ar reintoarce la fostele monede nationale, atunci moneda europeana ar scadea la echivalentul a 85 de centi, sub cel mai scazut nivel inregistrat in 2001, spune Mark Cliffe, analist al ING.

Totodata, fosta moneda nationala a Irlandei, dar si lira italiana ar pierde 25 de procente in fata marcii germane, in timp ce peseta spaniola ar pierde 50%, iar drahma greceasca 80%.