Ce se întâmplă cu mâinile dacă le ții 10 zile în apă (Video)

Apropo.ro / 30.04.2013, 14:30
Ce se întâmplă cu mâinile dacă le ții 10 zile în apă (Video)
Știi cum arată mâinile tale după ce le ții mai mult timp sub apă. Dar când stai așa 10 zile?

Un scufundător din Africa de Sud, Tim Yarrow, a făcut acest experiment la un mall din Johannesburg, în 2004. Tim a stat 10 zile cu mânile scufundate în apă, acoperite cu mănuși, la fel și restul corpului, reușind astfel să doboare recordul precedent din 1986.

Tim s-a văzut nevoit să mănânce, să bea apă, sau să doarmă, iar mânile sale nu au fost scoase din apă. A urmat o mini-dietă cu un aport scăzut de fibre care erau ulterior eliminate printr-un furtun și un cateter. În tot acest timp, clienții mall-ului îl priveau cu ochi curioși.

La finalul experimentului, mâinile lui Tim, deși fuseseră acoperite de mănuși, arătau ca vechi de 200 de ani.

Motivul pentru care mânile sunt atât de ridate se datorează faptului că suprafața pielii este acoperită de celule de keratină moartă ce absorb apa cu o rapiditate mai mare decât alte celule. Celulele de keratină moarte sunt atașate de cele vii, și ele se umflă la propriu cu apă și sfărșesc prin a se rida.

Scufundarea îndelungă a unei părți din corp, în apă, poate avea și efecte nedorite asupra sănătății. Pielea se poate crăpa, și chiar ar putea să se desprindă.

Din fericire pentru Tim, autorul experimentului, a trecut testul cu brio și nu a suferit răni serioase.