Ce se întâmplă cu organismul tău, dacă nu consumi zahăr timp de un an

De: Carmen Ulian / 30.04.2014, 13:00
Ce se întâmplă cu organismul tău, dacă nu consumi zahăr timp de un an
O familie de americani a încercat, ca timp de un an, să nu consume deloc zahăr.

Cum apar tot mai multe informații despre efectele negative ale zahărului asupra organismului, Eve Schaub a decis ca ea și familia ei să scoată acest aliment din meniu.

După ce a citit că unul din șapte americani au probleme cu metabolismul, că unul din trei este obez, și că rata diabetului și bolilor cardiovasculare este crescută atunci când consumi zahăr, Eve a încercat să pună la punct un nou plan alimentar.

Cât de greu poate să fie să nu consumi deloc zahăr. Măcar o zi. Eve, alături de soțul ei și cei doi copii, de 6 și 11 ani, aveau un față un drum anevoios, dar care le aducea beneficii.

Eve alaturi de familie

Eve a declarat că nu evitarea zahărului a fost cea mai mare problemă, ci găsirea unor produse care să nu-l conțină. O adevărată aventură.

Au renunțat la zahăr, îndulcitori artificiali, melasă, sirop de arțar, agave sau sucuri. Dacă produsul respectiv nu era dulce de la sine, precum fructele, atunci nu-l consumau. În aventura lor au descoperit că zahărul era prezent în aproape toate alimentele pe care le consumau zilnic – pui, cârnați, tortillia, supe, dressinguri de salată, biscuiți, maioneză, suncă, bacon, pâine, mâncare pentru bebeluși și în multe altele.

Greu a fost și să-i facă pe cei mici să adopte noul regim alimentar. Ușor, simțul gustului s-a schimbat, totul era altfel, iar mâncarea care altădată era normală, acum li se părea dezgustătoare și obscenă, dar se simțeau mai sănătoși, nu se mai îmbolnăveau ușor, iar în cazul unei răceli, recuperarea era rapidă.

Pe tot parcursul anului erau și excepții de la regulă – se mânca dulce la aniversări. Chiar și atunci, desertul cu zahăr nu li se mai părea apetisant. Timpul a făcut ca regiulile să nu mai fie reguli, ci un mod de viață.

Eve a simțit că organismul îi mulțumește că a renunțat la drogul alb, motiv pentru care a simțit nevoia să împărtășească experiența ei altora. A scris o carte, Year of No Sugar: A memoir, în care spune totul de la primii pași și până la acomodarea și tipul de mâncare ce poate fi consumat fără probleme că are zahăr.

„Nu sunt doctor, nu sunt nutriționist. Sunt o mamă care a decis să plece într-o aventură”, spune Eve.