Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu te odihnești îndeajuns

De: Carmen Ulian / 27.05.2014, 13:00
Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu te odihnești îndeajuns
La prima vedere ai spune că nu ai nevoie să dormi 8 ore pe noapte, că te simți bine oricum, că nu vrei să-ți pierzi timpul dormind. Dar ce se întâmplă atunci când organismul tău nu este odihnit?

În urma unui studiu, Sleep Foundation spune de câte ore de somn are nevoie un om pentru a se odihni, în funcție de vârstă:

– bebeluși: între 12 și 18 ore

– copiii cu vârste între 3 și 11 luni: între 14 și 15 ore

– copiii cu vârste între 1 și 3 ani: între 12 și 14 ore

– copiii cu vârste între 3 și 5 ani: între 11 și 13 ore

– copiii cu vârste între 5 și 10 ani: între 10 și 11 ore

– tineri cu vârste între 11 și 17 ani: între 8,5 și 9,5 ore

– adulți peste 18 ani: între 7 și 9 ore.

Desigur, nevoia de odihnă prin somn diferă de la individ la individ. Unii se declară odihniți după 6 – 7 ore de somn, în timp ce alții ar dormi peste 9 ore. Somnul este un factor important în dietă și sănătate.

Dacă nu te odihnești cât trebuie numărul genelor tale poate fi afectat, la fel de bine și funcțiile biologice. Neodihna te împinge să ai foame continuă și un apetit mai ridicat – în acest caz ești predispus să consumi alimente bogate în calorii, iar în timp sănătatea îți poate fi afectată.

despre somn

Dacă nu dormi cât trebuie ai șanse mai ridicate să ai un accident. În cazul celor care șofează, de exemplu, lipsa odihnei poate avea efecte nedorite la volan.

Somnul este important pentru funcționarea normală a organismului, are efecte vizibile asupra tenului, pielii, ochilor, starea psihică este influențată, mintea, concentrarea, etc.

Lipsa somnului te transformă într-o victimă a bolilor de sezon.

Printre efectele negative se numără: obezitatea, infarctul, diabetul, cancerul, bolile de inimă, calitatea spermei este afectată, hipertensiune, etc.

În timpul somnului, organismul eliberează citokine – proteine care te ajută să adormi. Unele dintre aceste proteine trebuie să crească în cazul unei inflamații, infecții sau când ești stresat. Privarea de somn poate reduce producția de citokină care ajută organismul în lupta de protejare. Prin urmare, corpul tău are nevoie de somn și odihnă pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase.