Ce strămoși au caii

Apropo.ro / 25.02.2015, 19:00
Ce strămoși au caii
Multe dintre animelele pământului descind din animele mari ca dimensiune. Dar calul face excepție de la regulă și se trage dintr-un animal mai mic decât dimensiunea lui actuală.

Primul strămoș al calului este un animal mic, de dimensiunea unei pisici, care a trăit cu secole în urmă. Picioarele din față ale animalului erau prevăzute cu 4 degete, în timp ce picioarele din spate doar cu trei. Acest animal era numit „Eohippus” sau „calul pitic”. Fosile ce aparțin strămoșului calului au fost găsite în multe părți ale lumii, inclusiv în Wyoming și New Mexico.

Un strămoș mai recent al calului era mai mare ca dimensiune.

Doar un deget al acestuia atingea pamântul, chiar dacă degetele laterale erau vizibile. Această dezvoltare a degetelor nu îi permitea calului să prindă viteză. În prezent piciorul calului este prevăzut doar cu degetul mijlociu.

Calul este prezent din timpuri preistorice în Asia, Africa de Nord, Europa și America de Nord.

Calul american de astăzi are rădăcini europene și a fost adus aici de către spanioli și, mai târziu, de către alți coloniști.

Este aproape sigur că calul a fost adus din Est în țările civilizate ale Asiei Mici și în zona Mediteraneeană.

Calul a apărut prima dată în Babilonia în jurul anului 3000 Î.H și a fost adus în Egipt în jurul anului 1675 Î.H. În vremuri preistorice, înainte de a fi folosit pentru echitație, calul era folosit ca sursă de hrană.