Ce sunt cavernele?

De: Dragos Tanase / 05.04.2015, 20:00
Ce sunt cavernele?
Nu există două peșteri care să arate la fel. Însă, majoritatea peșterilor de dimensiuni mari din lume au fost formate prin același proces.

Ele sunt roci de calcar (sau din alte materiale, cum ar fi gipsul și marmura), în care apele acide au ros. Se numesc peșteri-soluție, iar cei mai mulți oameni le știu sub denumirea de „caverne”.

Unele caverne de dimensiuni mari s-au format în urmă cu circa 60 de milioane de ani. Pe măsură ce ploile s-au strâns, iar râurile au curs, rocile solide ale viitoarelor caverne au început să fie roase.

Calcarul este un tip special de rocă. Este o rocă destul de moale, care poate fi dizolvată într-un acid cu putere mică. Acidul în cauză se găsește în apa de ploaie. Picăturile de ploaie aduc dioxidul de carbon din aer în pământ. El transformă apa de ploaie în acid carbonic.

Astfel, în urmă cu milioane de ani, apa de ploaie acidă a căzut pe o masă de calcar. A mușcat din piatră până când au început să apară găuri. Apoi, a plouat din nou. Apa a lăsat dâre care au mărit găurile.

Apa a găsit noi trasee printre straturile de piatră. Acelea s-au lățit până au devenit tuneluri. Tunelurile s-au întâlnit și au format camere cu pereți din piatră, iar cavernele au tot crescut.

Cavernele nu sunt singurele tipuri de peșteri. De exemplu, există peșteri subacvatice, formate de izbiturile constante ale valurilor pe stâncile de la malul mărilor. Valurile nu dizolvă piatra, ci sapă în ea prin măcinare, de la an la an, cu nisip și pietricele.