Ce sunt fagocitele?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Ce sunt fagocitele?
Corpul uman conține milioane de ganglioni limfatici, adică bile formate din celule, înconjurate de un țesut de legătură și fibre musculare.

Celulele care provin din organele limfatice se numesc celule limfatice.

Însă, ele au și alte câteva denumiri. Aceste celule mai sunt cunoscute și ca globule albe din sânge sau leucocite, pentru că plutesc în sânge ca niște corpuri incolore, alături de globulele roșii din sânge. Ele se mai numesc și celule călătoare, pentru că parcurg tot corpul.

O altă denumire a acestor celule este de „fagocite”, ceea ce înseamnă celule – „necrofage”, pentru că pot ingera corpuri străine. În sânge, există aproximativ de o mie de ori mai multe globule roșii decât albe.

Numărul de globule albe din sânge crește pe durata digestiei, după eforturi fizice intense, la apariția ferei și, bineînțeles, odată cu dezvoltarea multor tipuri de boli infecțioase. De aceea, fiecare set de analize medicale complet conține și o numărătoare a globulelor albe din sânge.

Globulele albe sau fagocitele pot fi văzute ca polițiștii, soldații, măturătorii, pompierii și paramedicii sângelui. De fiecare dată când o substanță străină se află în corp, o celulă muribundă sau sunt perturbate alte activități, globulele albe intră în acțiunea.

De exemplu, dacă o așchie intră în piele, ea este atacată de o armată întreagă de globule albe. Ele mănâncă așchia, secretând substanțe digestive în jurul ei. Apoi, încearcă să o dizolve. Mănâncă țesutul din jurul așchiei până când el se lichefiază.

Acest țesut lichefiat este numit puroi. Dacă avem o rană care elimină puroi, acesta este un semn că acolo se află ceva nedorit în corp. O cantitate mare de puroi formează un abces.