Ce sunt hormonii

Apropo.ro / 31.03.2015, 20:00
Ce sunt hormonii
Anumite organe din corp produc substanțe chimice care mențin ordinea în activitatea sa.

Aceste substanțe se numesc hormoni. Grupul de organe ce se ocupă cu producția hormonilor este sistemul endocrin. Studiul acestor organe și hormoni este se numește endocrinologie.

Organele din sistemul endocrin sunt cunoscute ca „glande de secreții interne”, pentru că își trimit substanțele direct în fluxul sanguin, pentru a fi distribuite în corp.

Glandele endocrine sunt: hipofiza, tiroida, paratiroidele, glandele suprarenale, tsticulele, ovarele, o parte a pancreasului și timusul. Unele dintre acestea produc mai mulți hormoni, iar alții câte unul singur.

Sistemul endocrin are responsabilitatea să regleze majoritatea funcțiilor corpului. De exemplu, rata creșterii și dimensiunea finală a corpului, forma corpului, distribuția părului, greutatea totală și aspectul feminin sau masculin ar corpului sunt influențate de hormoni.

Hormonii se ocupă și de cantitatea de urină produsă, temperatura corpului, rata metabolismului, nivelul de calciu și zahăr din sânge, transformarea proteinelor în substanțe ce produc energie. Specialiștii încă nu au reușit să explice în totalitate cum fac hormonii toate aceste acțiuni.

Sistemul reproducător este cel mai afectat de hormoni. Ei influențează și personalitatea individului. Starea de alertă mentală și fizică, masculinitatea și feminitatea sunt dictate de către hormoni.