Ce sunt limbile romanice

De: Carmen Ulian / 22.02.2015, 12:00
Ce sunt limbile romanice
Există un grup de limbi ce provin dintr-o formă a limbii latine vorbite de oamenii obișnuiți ai Romei Antice.

Limbile romanice s-au născut dintr-o formă a latinei vorbite în Roma Antică, de către oamenii obișnuiți. Aceste limbi romanice sunt franceza, catalana, spaniola, portugheza, româna si dialectele retoromane.

Aceste limbi au fost descoperite în regiunea Imperiului Roman din Europa. Atunci când soldații romani, negustorii și coloniștii au venit pe aceste meleaguri, i/au pus pe localnici să le vorbească limba.

În Roma Antică se folosea o latină clasică, dar în același timp era și limbajul oamenilor simpli, considerată latina vulgară.

Aceasta s-a tot răspândit în lume, dar existau și mici diferențe în funcție de loc, și odată cu expansiunea națiunilor această formă de latină a fost separată în două limbi diferite.

Pe măsură ce timpul trecea, numeroase limbi romanice începeau să se schimbe cel mai mult în pronunție. Cuvintele străine erau folosite și schimbate cât să se potrivească limbii vorbite de ei. de exemplu, francezii au împrumutat aproape 400 de cuvinte teutonice. În timpul Cruciadelor, francezii au mai luat câteva cuvinte grecești și arabe. Spaniolii au luat multe cuvinte de la arabi.

În același timp, limbile romanice dezvoltau dialecte. Oamenii dintr-o anumită zonă a țării vorbeau diferit de alții dintr-o altă parte. În Paris, de exemplu, se vorbește o franceză ușor diferită față de alte părți ale țării.