Ce sunt țiparii?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Ce sunt țiparii?
Țiparii sunt pești. Ca și ceilalți, au oase, trăiesc în apă și respiră prin branhii. Ei au sânge rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor depinde de cea exterioară.

Majoritatea speciilor de țipari trăiesc în mare. Câțiva dintre ei trăiesc în apă dulce pentru lungi perioade de timp, dar își petrec o parte a vieții în apă sărată. Toți țiparii își depun ouăle în apă sărată.

Cei mai cunoscuți țipari pentru nord americani sunt cei de apă dulce. Ei trăiesc în lacuri, iazuri și alte fluxuri, de la Oceanul Atlantic până la râul Mississippi. Țiparii Conger și cei pictați, care trăiesc doar în apă sărată, se găsesc de-a lungul coastei stâncoase din California de sud, de-a lungul coastei Golfului Mexic și de-a lungul coastei Oceanului Atlantic din Statele Unite ale Americii.

Hrana țiparilor este variată. Ea cuprinde și pești morți și creaturi de dimensiuni mici. Țiparii sunt cei mai activi pe timpul nopții. Uneori, la lăsarea serii, se pot vedea mici țipari care se hrănesc în apa sărată. Atunci când sunt deranjați, ei se îngroapă rapid în nisip.

Pielea țiparilor este moale, din cauză că are un strat de mucus. Dar există și mici striații în pielea țiparilor de apă dulce și nu numai.

Țiparii de apă dulce migrează pe distanțe mari ca să își depună ouăle, pentru că o fac în apă sărată, deși nu trăiesc în ea. Puțini alți pești pot trece de la ocean la apă dulce sau invers, fără să moară. Biologii cred că stratul de mucus de pe corpul lor îi protejează împotriva schimbărilor de acest gen.

Țiparii de apă dulce, cei pictați și alți câțiva au o abilitate remarcabilă de a se recupera în urma unor răni care ar omorî alți pești. Sângele lor conține o substanță ce previne posibilele infecții.