Ce sunt tsunami-urile

De: Marian Andrei / 01.04.2015, 20:00
Ce sunt tsunami-urile
Pe 27 august 1883, erupția vulcanului de pe insula Krakatoa a aruncat practic în aer insula. În urma erupției vulcanice, s-au format valuri uriașe, de sute de metri înălțime, care, deplasându-se cu viteza de peste 1.000 de kilometri pe oră, au spulberat tot ceea ce au întâlnit în calea lor, ajungând la mii de kilometri distanță, pe coastele Californiei și ale Australiei.

Cel mai recent mare tsunami s-a produs în Indonezie, în 2004, atunci când bilanțul victimelor a fost de peste 200.000 de persoane, dintre care 160.000 numai în insula Sumatra.

Valurile tsunami sunt diferite de valurile produse de vânt sau maree. Cauza lor este, de regulă, producerea unui seism pe fundul oceanului, ceea ce produce o undă de șoc care se propagă prin apă la fel ca sunetul în aer.

Orice obiect întâlnit pe traseu primește un șoc echivalent cu lovirea de un zid compact de beton.

Și apariția tsunami-ului este ciudată: inițial, apele se ridică ca și cum s-ar apropia un val normal, după care scad pentru câteva minute, la fel ca în cazul unui reflux. După cele câteva minute când suprafete imense ale fundului oceanului sunt expuse vederii, urmează teroarea, valul uriaș care distruge totul în calea sa.