Ce sunt vitaminele?

De: Mia Nicolescu / 25.03.2015, 20:00
Ce sunt vitaminele?
Cuvântul "vita" înseamnă viață din limbă latină. Vitaminele sunt substanțe necesare pentru a întreține viața.

Cuvântul „vita” înseamnă viață din limbă latină. Vitaminele sunt substanțe necesare pentru a întreține viața. Aceste substanțe sunt formate din plante sau animale care trebuiesc aprovizionate corpului în cantități mici pentru ca procesele vitale să continue așa cum ar trebui.

Până la sfârșitul secolului al 19-lea, o boală ciudată și periculoasă numită „scorbut” a fost responsabilă pentru crearea de boli printre echipajele maritime care navigau peste tot în lume. Pe la sfârșitul secolului 18 s-a descoperit că se pot vindeca anumite boli dacă consumi fructe și legume, însemnând că o sută de ani le-a trebuit cercetătorilor ca să afle că acest lucru se datorează faptului că alimentele proaspete conțin vitamine. Pentru că ei nu știau natura chimică exactă a vitaminelor, le-au dat nume simple precum Vitamina A, B, C, D etc. Acum să vedem de ce unele dintre acestea sunt esențiale pentru o sănătate bună.

Vitamina A este deseori întâlnită în grăsimea animalelor. Ea se formează în plante și transferate la animale atunci când sunt mâncate de către ele. Vitamina A împiedică infecțiile. Este găsită în lapte, gălbenuș de ou, în salată verde, morcovi și spanac.

Vitamina B, sau „complexul B” după cum mai este numit, s-a crezut mulți ani că este o singură vitamină. În ziua de azi este cunoscut faptul că are cel puțin 6 vitamine. Acestea se numesc B1, B2, B3 etc). Vitamina B1 este necesară pentru prevenția anumitor boli nervoase, iar absența ei provoacă o boală numită „beri-beri”. Vitamina B1 este găsită în lapte, fructe proaspete, cereale integrale și legume proaspete. Vitamina B1 trebuie înlocuită constant în organism.

O altă vitamină importantă este Vitamina C. Absența vitaminei C din organism cauzează scorbutul. Articulațiile devin rigide, dinții încep să cadă iar oasele devin slabe. Portocalele, varza și roșiile sunt bogate în vitamină C. Corpul nu poate reține Vitamina C așa că trebuie înlocuită și ea constant.

Vitamina D este extrem de importantă pentru sugari, în dezvoltarea oaselor și a dinților. Vitamina D se găsește în gălbenușul de ou și ficat. De asemenea, lumina soarelui aprovizionează corpul nostru cu vitamina D.