Ce țară a avut primul steag?

De: Dragos Tanase / 09.01.2015, 14:15
Ce țară a avut primul steag?
Ideea de steaguri reprezentative pentru țări este destul de nouă, dar ele au existat încă din cele mai vechi timpuri. Acestea erau folosite pentru a marca teritoriile liderilor.

În timpuri străvechi, cele mai multe steaguri erau, de fapt, stâlpi găuriți. Grecii antici aveau, drept steag, o bucată de armură sau litere inscripționate pe stâlpi. Primul steag din material textil a fost inventat de către romani și reprezenta un simbol pătrat, atașat în vârful unei sulițe.

Atunci când Statele Unite ale Americii au adoptat un steag național, această idee era foarte nouă. Majoritatea națiilor europete s-au luptat, apoi, în numele steagurilor și al regilor lor. Francezii au folosit steagul alb al familiei Bourbon. Steagul național al Angliei a fost simbolului lui St. George.

Forma sa actuală a fost proclamată pe 1 ianuarie 1801. Probabil că două dintre cele mai vechi steaguri naționale au fost cele ale Danemarcei, adoptat în 1219, și al Suediei, folosit din 1339.

După ce steagul american a fost ales, multe state au urmat acest exemplu. După Revoluția Franceză, tricolorul a fost ales să reprezinte țara. Verdele, albul și roșul italienilor a fost ales îm 1805. În secolul al XIX-lea, multe republici Sud Americane au desenat steaguri proprii, iar ideea de stindard a devenit universal acceptată.

Știai că, în primele stadii ale războiului din Revoluția americană, coloniile aveau steaguri proprii? Statul Massachusetts avea un steag cu un pin, Carolina de Sud avea un șarpe, iar New York avea un steag alb cu Black Beaver pe el.

Atunci când steagul Americii a fost ales, prima propunere a fost ca simbolul să fie englezescul Union Jack. Însă, propunerea a fost respinsă și s-a decis ca, în locul lui Union Jack, să fie 13 stele.