CE: Taxa de la podul Fetesti-Cernavoda nu este ilegala

Apropo.ro / 05.08.2009, 17:58
CE: Taxa de la podul Fetesti-Cernavoda nu este ilegala
Aquis-ul comunitar nu poate impiedica un stat care percepe vinieta sa aplice taxe pe poduri si tunele

Taxa pentru utilizarea podului peste Dunare Fetesti-Cernavoda, introdusa de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania incepand cu 3 august si care a creeat multe controverse, nu este ilegala

Un stat care percepe vinieta, asa cum este Romania, poate aplica taxe pentru utilizarea de drumuri si poduri, a comunicat Serviciul de presa al CE, la o solicitare MEDIAFAX.

Totusi, sumele percepute de un stat membru UE pentru utilizarea unei infrastructuri rutiere – pod, tunel, autostrada – nu sunt calificate drept taxe potrivit legislatiei comunitare, fiind insa considerate "remuneratie pentru prestarea unui serviciu".

CE sustine ca nu a primit inca vreo reclamatie in legatura cu taxa de pod, dar ca "va analiza in amanunt aceasta plangere atunci cand o va primi".

Federatia Operatorilor Romani de Transport Rutier (FORT) a anuntat ca a trimis o sesizare catre Comisia Europeana privitoare la introducerea taxei pentru trecerea podului de la Fetesti. FORT sustine ca taxa introdusa de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) incalca tratatul cu Uniunea Europeana.

Citste mai mult despre raspunsul Comisiei Europene referitor la taxa pentru trecerea podului Fetesti-Cernavoda, la Mediafax.

Â