Ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate

Apropo.ro / 20.06.2013, 10:30
 Ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate
Autoritățile ne spun că vom avea cărți de identitate noi care vor respecta normele Uniunii Europene. Vom putea opta pentru două tipuri - normale și electronice. Buletinele nu se vor schimba de la 1 iulie, din cauza unei amânări.

Nu vom avea cărți de identitate electronice de la 1 iulie, așa cum era stabilit. Procesul de eliberare a noilor acte a fost amânat pentru o dată ulterioară, când va fi adoptată forma finală a actului normativ.

Buletinul electronic nu este impus cetățenilor, confirmă Ministerul de Interne. Cei care nu doresc unul electronic, pot avea un buletin normal, fără amprente și cip.

Buletin tip smart card

Cartea de identitate de tip electronic va fi un smart card (85,6×54,0 mm – format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informațiile fiind tipărite atât pe față, cât și pe verso) ce va conține un cip cu datele digitale și biometrice ale titularului și elemente de siguranță și particularizare – imaginea facială, amprentele celor două degete arătătoare, sexul, cetățenia, semnătura olografă, etc.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărții electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinților, precizează MAI.

Dacă degetele prezintă răni sau amprentele nu sunt corespunzătoare, se va lua amprenta degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului. În situația în care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzătoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibilă ți se va elibera o carte de identitate provizorie.

Buletinul normal

Buletinul normal va conține date în format tipărit sau în format inscripționat prin tehnologie laser, precum și elemente de particularizare și de siguranță. Printre acestea se vor număra numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu”, au explicat specialiștii de la Interne.

Calendarul schimbării noilor acte

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.