Cea mai lunga cravata din lume, în Croația

Apropo.ro / 13.07.2006, 15:24
Cea mai lunga cravata din lume, în Croația
Croația va purta în curând cea mai lunga cravata din lume, o panglica roșie care va fi întinsa de-a lungul celor 400 de kilometri de frontiera, într-o acțiune de promovare a valorilor culturale și a identitații țarii unde a fost inventat acest accesoriu

Croația va purta în curând cea mai lunga cravata din lume, o panglica roșie care va fi întinsa de-a lungul celor 400 de kilometri de frontiera, într-o acțiune de promovare a valorilor culturale și a identitații țarii unde a fost inventat acest accesoriu vestimentar, transmite AFP.

Proiectul „O cravata pentru Croația” a fost lansat, marți, de asociația Academia Cravatica, cu sediul la Dubrovnik, un simbol al istoriei croate și totodata un oraș turistic celebru situat pe coasta marii Adriatice.

Dupa ce vor întinde panglica roșie de-a lungul frontierei, acțiune care va dura 60 de zile, patru alpiniști și trei jurnaliști vor reveni la Dubrovnik pentru a face nod cravatei, a indicat un reprezentant al Academia Cravatica.

Cei șapte oameni vor merge pe jos pe cea mai mare parte a traseului, dar se vor deplasa și cu vaporul, mașina, bicicleta sau pe cai.

În 2003, Academia Cravatica a desfașurat o cravata cu o suprafața de 10.000 de metri patrați în jurul arenei cu o circumferința de 400 de metri a orașului Pula, vestigiu al epocii romane, situat în nordul litoralului croat.

Cravata (cuvântul este forma franțuzita a „hrvat”, care înseamna croat) a fost la origine o banda de stofa care era purtata de cavalerii croați care serveau în regimentul numit Royal-Cravate („cravata regala”) care a existat pe timpul regilor Franței Louis al XIII-lea și Louis al XIV-lea.

Adoptat la Curtea de la Versailles, acest accesoriu a reușit sa se impuna ulterior în moda lumii.

Mediafax