Cea mai mare farsă din istorie!

Apropo.ro / 09.07.2014, 15:00
Cea mai mare farsă din istorie!
Toată lumea apreciază o farsă bună, din când în când, dar ce a putut să facă Thoedore Hook, în 1810, depășește orice imaginație.
Cunoscut drept un farseur de serviciu, Hook a pus pariu cu bunul său prieten, Samuel Beazley, că poate transforma orice casă din Londra în cel mai discutat subiect al zilei.
 
Schema pusă la cale de Hook a fost una cât se poate de simplă. A trimis mii de scrisori în numele doamnei Tottenham, care locuia pe strada Berners, la numărul 54, făcând numeroase cereri în numele acesteia.
 
Pe 27 noiembrie 1810, la ora 5 dimineața, o măturătoare s-a prezentat la ușa doamnei Tottenham, cu misiunea de a-i mătura curtea. Servitoarea doamnei Tottenham a repezit-o, susținând că nu este nevoie pentru așa ceva, dar alte 12 măturătoare s-au prezentat și ele, cu aceeași misiune.
 
Măturătoarele au fost urmate de cei care livrau cărbune și tot așa. Mii de persoane s-au perindat pe la ușa doamnei Tottenham în ziua respectivă, strada Berners numărul 54 devenind cel mai discutat subiect al zilei.
 
Proprietara casei a fost „deranjată” de bucătari, doctori, avocați, pantofari, preoți sau producători de piane. Inclusiv Guvernatorul Băncii Angliei, Ducele de York, Arhiepiscopul de Canterbury și primarul Londrei au ajuns să se perinde pe la ușa doamnei Tottenham, strada blocându-se rapid din cauza numărului mare de oameni.
 
Hook și Beazley au urmărit întregul spectacol din casa de vizavi. Deși farsa lui a produs numeroase pagube, Hook a reușit să scape basma curată. S-a internat pentru două săptămâni, iar apoi a plecat într-un tur prin țară, în ideea că se recuperează după o operație suferită.
 
Relațiile i-au permis să ajungă trezorier în Republica Mauritius, cu un salariu de 2.000 de lire sterline pe an. Era inima și sufletul insulei, dar în 1817 a fost arestat, după ce s-a descoperit absența unei sume mari de bani din bugetul acelui stat insular din largul coastelor continentului african.